Article_Top_970x250

Čavić: Komšić je apsurd, BiH će se prije raspasti nego postati unitarna

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić

Čavić: Komšić je apsurd, BiH će se prije raspasti nego postati unitarna

srp 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je glavni problem u BiH u odnosima između Hrvata i Bošnjaka, personificirana kroz HDZ i SDA.

Čavić je istaknuo da kod Bošnjaka, jednostavno, postoji takav pristup da je demokracija tko ima više ruku, „bez obzira na to što u ovoj zemlji nisu dovoljne samo ruke nego i entitet“.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH kakvo jeste, direktna posljedica pregovora u Daytonu, a prije toga u Genevi i New Yorku, odnosno posljedica Dajtonskog mirovnog sporazuma i Pariškog mirovnog sporazuma u kojima je sudjelovala Hrvatska, koja je tada inzistirala da u tročlanom Predsjedništvu bude predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

“Apsurdno je da oni koji su kreirali ovu državu u ovakvom formatu, danas doživljavaju da onaj tko treba da bude personifikacija čitavog hrvatskog konstitutivnog naroda, u svojim političkim odlukama uopće ne ide u Zagreb”, rekao je Čavić za RTRS.

Prema njegovim riječima, to je poprilično frustrirajuće za sve Hrvate u BiH, jer je ponašanje "hrvatskog" člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kao ponašanje drugog Bošnjaka u Predstavništvu BiH.

“Ne čudim se Komšiću, jer on nikad ništa nije ni krio, ni da dolazi na bošnjačkim glasovima na mjesto člana Predsjedništva niti da mu to ne smeta, jer njegova percepcija BiH je unitaristička”, naveo je Čavić.

Čavić je rekao da je politika Željka Komšića probosanska te da bi za njega bilo dobro da je iskoristio ovaj mandat da razbije one predrasude koje su postojale u prošlom mandatu i da se na pravi način postavi kao predstavnik hrvatskog naroda.

“To znači da gradi dobre odnose sa Zagrebom, da štiti interese hrvatskog naroda na način koji nije unitaristički bosanski nego onakav kakav očekuju od njega ljudi hrvatske nacionalnosti u ovoj zemlji”, smatra Čavić.

On je naglasio da ne postoji način da BiH postane unitaristička te da će se prije raspasti nego što će doći do toga.

Čavić je napomenuo da je skeptičan oko rješavanja pitanja Mostara, ističući da će se izbori možda provesti, ali da će provođenje rezultata biti vrlo komplicirano.

“Dobro je što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik inzistirao na tome da se ne zaboravi da su u Mostaru živjeli i danas žive i Srbi i da se ne smije dogoditi da Srbi, kao konstitutivan narod u Mostaru, pri provođenju izbora i implementaciji izbornih rezultata, kada se konačno formira vlast, budu zaboravljeni”, poručio je Čavić.

On smatra da će izbori u BiH biti održani, ali da je ključno pitanje može li doći do novog prolongiranja.

“Govori se o novom terminu polovinom prosinca, ne bih se čudio kada bi se uskoro počelo govoriti o novom terminu u ožujku, ali izborni kalendar je objavljen. Imamo precizno definirane termine do kada treba da se kao političke stranke u izbornom procesu prijavimo i u ovom trenutku ne vidim nikakvih novih stavova Centralne izborne komisije BiH”, rekao je Čavić.

Očigledno je, smatra Čavić, da je ubrzani izbor članova SIP-a poprijekim procedurama proizveo ovu vrstu odnosa prema poziciji SIP-a danas te da se to u izbornoj godini nije smjelo uraditi.

Čavić smatra da se vlast u Republici Srpskoj ponašala odgovorno u prva tri mjeseca epidemije koronavirusa te da je učinila sve napore da sanira nastalu štetu.

“Nije bilo neodgovornosti kada je riječ o javnoj potrošnji, kao ni eskalacije cijena javnih usluga, dok je iz budžeta 100 milijuna KM uloženo u sanaciju ekonomske štete nastale u prva tri mjeseca epidemije”, rekao je Čavić i ocijenio da je neophodno da u narednom vremenu fokus bude na štednji te da se što više sredstava usmjeri ka privredi kako bi preživjela.

Dnevnik.ba