StoryEditor
europske integracije

Čavara: Mnogi smatraju da nije pošteno otvoriti pregovore sa zemljom u kojoj je ratno stanje, pri čemu se BiH stalno uvjetuje

Piše fena  /  17.11.2023., 15:55h

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara sudjeluje danas u Budimpešti, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lászla Kövéra, na 11. konferenciji predsjednika parlamenata jugoistočne Europe posvećenoj procesu europskih integracija zemalja ovog regiona.

Tradicionalna konferencija, koju Mađarska kao država članica Europske unije (EU) organizira svake dvije godine s ciljem podrške procesu proširenja EU u državama jugoistočne Europe, okupila je predsjednike parlamenata regiona neposredno nakon što je Europska komisija objavila paket proširenja i preporuke Vijeću EU, koji bi trebalo da ih usvoji u prosincu ove godine.

Čavara je u obraćanju sudionicima konferencije ocijenio da je proširenje EU u najvećoj mjeri političko pitanje, što potvrđuje i odluka Europske komisije o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, kao i uvjetni pozitivni stav prema Bosni i Hercegovini.

- Mnogi smatraju da nije pošteno otvoriti pregovore sa zemljom u kojoj je ratno stanje, pri čemu se Bosna i Hercegovina stalno uvjetuje, kao da se radi o članstvu, a ne otvaranju pregovora u kojima bi trebalo provesti potrebne reforme državnog sistema kako bi on bio kompatibilan sa sistemom EU - poručio je predsjedavajući Čavara.

Postavio je i pitanje koji je motiv EU za proširenje - ekonomija i razvoj ili sigurnosno pitanje, te upozorio kako bi u oba slučaja bilo logično da je interes EU brži proces integracija svih zemalja Europe, ali da se to, ipak, ne događa.

Prema riječima Čavare, iako dugotrajni proces europskih integracija dovodi do zamora, smanjenja interesa i podrške javnosti, mišljenje svih političkih stranaka je da za Bosnu i Hercegovinu nema pozitivnijeg puta do puta u punopravno članstvo u EU.

- Preostaje nam ispunjavanje nedavno istaknutih uvjeta u sprečavanju pranja novca i  financiranja terorizma, organizaciji rada sudova, poboljšanju Zakona o sukobu interesa, reformi Izbornog zakona, definiranju načina usvajanja acquisa i efikasnijim nadzorom državne granice - rekao je predsjedavajući Čavara i izrazio nadu da neće biti novih uvjeta i da će BiH, usprkos složenim političkim odnosima unutar zemlje i različitim vanjskim utjecajima, najkasnije do ožujka 2024. godine ispuniti uvjete i započeti pregovore o pristupanju EU.

Sudionike konferencije pozdravio je predsjednik Narodne skupštine Mađarske Lászlo Kövér, koji je u uvodnom obraćanju ponovio da njegova država pruža snažnu podršku zemljama jugoistočne Europe i njihovom što hitnijem članstvu u EU. Upozoravajući na činjenicu da unutar EU postoji skepticizam prema procesu proširenja, predsjednik Kövér naglasio je da nedostatak konsenzusa unutar EU u vezi s ovim procesom često izgovor za nova uvjetovanja zemalja jugoistočne Europe.

Iznoseći ocjenu kako su države jugoistočne Europe potrebne EU, baš kao što i EU treba državama regiona, predsjednik Kövér najavio je mađarsko predsjedavanje Vijećem EU u drugoj polovini 2024. godine, te poručio da će Mađarska nastaviti da pruža svu moguću političku, financijsku i ekspertsku podršku zemljama jugoistočne Europe na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Sudionicima konferencije obratio se i europski komesar za susjedstvo i proširenje  Olivér Várhelyi, koji je naglasio da proces proširenja mora biti kako kredibilan tako i ubrzan.

Prema riječima komesara Várhelyia, donosioci odluka u EU pitanje proširenja tretiraju kao prioritetno, budući da, kako je rekao, članstvo zemlja regiona u EU osigurava dugotrajan mir, sigurnost i prosperitet.

Komesar Várhelyi predstavio je i novi EU Plan rasta za region jugoistočne Europe koji podrazumijeva da će EU izdvojiti šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita s ciljem ekonomskog oporavka regiona, poticanja regionalne suradnje, te ubrzanja procesa proširenja.

S tim u vezi komesar Várhelyi naglasio je da parlamenti imaju ključnu ulogu u provođenju potrebnih reformi i u procesu proširenja, te najavio da će najviši zvaničnici EU i Europske komisije biti partneri u tom procesu.

Osim predsjedavajućeg Čavare, na 11. konferenciji predsjednika parlamenata jugoistočne Europe sudjeluju predsjednici parlamenata Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije, kao i predsjednici parlamenata entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 20:46