StoryEditor
mir ili dominacija

Čavara: Zašto bi bio problem nekome da jedan konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike?!

Piše desk  /  02.06.2023., 21:08h

Marinko Čavara, član Predsjedništva HDZ-a i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao je kako se nada da će "Hrvati imati legitimne predstavnike" i da je "mantra što dio Bošnjaka smatra kako najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti u vlasti".

Za N1 je kazao da je SDA ranije kao partner blokirala te razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

“Sada imamo nove partnere i formirat će se povjerenstvo koje će to pokrenuti i implementirati odluke Suda BiH i Suda u Strasbuurgu. Zašto bi bio problem nekome da jedan konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike?! Izvan svake logike je da je to etnička podjela. Ako je nama to uskraćeno, da li vi želite mir ili dominaciju nad nama”, pita se Čavara.

Kaže kako vjeruje da koalicioni partner iz Trojke to razumiju i da “dio Bošnjaka vjeruje da najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti ako participira jednako kao ostali narodi u vlasti”.

Kaže kako je prevažno da fukcioniramo bez zastoja i da se treba maknuti od tema koje će nas dijeliti.

“U Vijeću ministara BiH se užurbano pripremaju zakoni koji se trebaju usvajati i koji će nas voditi ka EU. Dobili smo kandidatski status zbog ukupne situacije i rata u Ukrajini. Treba užurbano raditi i iskoristiti priliku”, kaže.

Dodao je i kako ne zna kako će formirati vlast u HNŽ i hoće li HDZ u partnerstvo sa SDA ili Trojkom i da će to odlučiti stranački lideri.

“Sad smo sa SDA formirali vlast u SBŽ, jer nije bilo druge opcije”, kaže.

Dnevnik.ba

10. travanj 2024 15:59