StoryEditor
sarajevo

Čavara s novim američkim veleposlanikom: Nužna reforma izbornog zakonodavstva, Washingtonski i Daytonski sporazum temelji ravnopravnosti konstitutivnih naroda

Piše desk  /  02.04.2022., 11:01h
Čavara je istaknuo da su Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum temelj ravnopravnosti konstitutivnih naroda u Federaciji BiH i BiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara primio je u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja.

Tijekom posjeta razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj i političkoj situaciji u Federaciji BiH i BiH, kao i o političkim procesima u regiji, Europi i svijetu. 

Veleposlanik Murphy kazao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i put Bosne i Hercegovine prema članstvu u Europskoj uniji i snažnijem partnerstvu s NATO savezom. Također, istaknuo je da će za vrijeme svog veleposlaničkog mandata u BiH podržati reforme  koje će utjecati na ekonomski rast i reforme u oblasti vladavine zakona, posebice u borbi protiv korupcije. 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na dosadašnjoj pomoći Federaciji BiH i BiH, posebice na zalaganju za zaustavljanje strašnog rata u Bosni i Hercegovini. Pritom je istaknuo da su Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum temelj ravnopravnosti konstitutivnih naroda u Federaciji BiH i BiH, te da je nužna reforma izbornog zakonodavstva, kako bi se zaštitilo pravo sva tri konstitutivna naroda da biraju svoje legitimne predstavnike.

Na kraju posjeta, predsjednik Federacije BiH poželio je veleposlaniku Murphyju uspješan mandat i ugodan boravak u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 10:36