Article_Top_970x250

Čavara potpisao ukaz o proglašenju proračuna FBiH za 2020. godinu

Predsjednik Federacije BiH

Čavara potpisao ukaz o proglašenju proračuna FBiH za 2020. godinu

pro 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potpisao je danas ukaz o proglašenju proračuna Federacije za 2020. godinu, potvrđeno je za Fenu iz Čavarinog ureda.

Proceduralno, proračun može stupiti na snagu dan po objavi u Službenim novinama.

Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. odobrila su nedavno u istom tekstu oba doma Federalnog parlamenta, što je bio neophodni uvjet za njegovu operativnost u narednoj fiskalnoj godini. U skladu s proračunskim kalendarom, predložila ga je Federalna vlada u iznosu od 4.954.392.401 KM. 

U odnosu na 2019. godinu, to je za 2,25 milijardi KM veći iznos ili za 83 posto. Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u proračun FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM. 

Prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, od 1. siječnja će biti sastavni dio proračuna Federacije i uplate doprinosa po tom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Iz toga proizlazi da će od 3. siječnja 2020. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje postati i 'na papiru' proračunski korisnik, a prva mirovina iz federalnog proračuna će biti isplaćena u veljači, prenosi FENA.

Dnevnik.ba