Article_Top_970x250

Čavara poručio: Izbor SIP-a protudržavni je čin kojim se zaziva anarhija

Predsjednik Federacije BiH

Čavara poručio: Izbor SIP-a protudržavni je čin kojim se zaziva anarhija

srp 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH protudržavni čin kojim se ruše osnovne institucije demokracije i poručuje da se želi upravljati izbornim procesom.

“Ako se to želi provesti na nezakonit način, onda ulazimo u vrlo opasnu zonu nepoštivanja Ustava i zakona”, istaknuo je Čavara.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da SIP mora biti jamac demokratski provedenih izbora, a ako to nije može se završiti u anarhiji.

Govoreći o izborima u Mostaru, Čavara je naglasio da ista pravila trebaju vrijediti i za Travnik i druge sredine gdje su Hrvati u manjini, jer onako kako se traži zaštita za Bošnjake, principijelno je to zahtijevati za Hrvate.

“Stranke probosanske ili probošnjačke orijentacije u Mostaru su na lokalnoj razini tražile nacionalno rješenje, dok su istovremeno na višim razinama, što je paradoks, protiv toga”, rekao je Čavara.

On je naglasio da se, nakon Mostara, treba osigurati da Hrvati mogu birati predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, sve što se događa u poslijeratnom razdoblju u Federaciji BiH i BiH ukazuje da se ima nakana upravljati jednonacionalno i gotovo jednostranački, te da je jasno da se od toga neće odustati i da je samo pitanje kada će se za to stvoriti prostor, prenosi Srna.

Dnevnik.ba