StoryEditor
predsjednik fbih

Čavara: "Neka nam Schmidt vrati oduzeto iz Washingtonskog sporazuma i ne mora mijenjati izborni zakon"

Piše desk  /  25.07.2022., 10:10h

Predsjednik bh. entiteta Federacija BiH Marinko Čavara (HDZ) komentirao je za RTVHB najavu nametanja izmjena Izbornog zakona BiH, specifično odredbi koje se tiču federalnog Doma naroda.

Čavara, odnedavno čovjek s američke crne liste, smatra da se ovih dana stavila "meta na čelo međunarodnih predstavnika" u BiH.

"Prvenstveno na čelo visokog predstavnika. Trebalo bi službe određene da se pozabave time. To je apsolutno nedozvoljen govor mržnji, prijetnje toliko da se probude svi oni koji su po zanimanju Srbi, Hrvati u službi tzv. građanske države i vidite, iz naftalina se javljaju ljudi koji su ranije pokazali jednu dozu ogromne mržnje prema drugačijem, različitom i svemu ostalom što u vremenu u kojem živimo nije prihvatljivo", kazao je Čavara.

Istakao je i da je potrebno da Christian Schmidt stavi van snage sve ranije odluke visokih predstavnika koje su poremetile "ravnotežu" uspostavljenu Washingtonskim sporazumom i potrebe za izmjenama Izbornog zakona BiH neće biti.

"Neka nam vrati paritet u središnju Bosnu, neka nam vrati paritetno sudjelovanje u Vladi FBiH, neka vrati natpolovično odlučivanje u domovima, klubovima konstitutivnih naroda u Federaciji i bit će sve OK i neće biti nikakvih problema", istakao je Čavara.

Smatra da su najave izmjena Izbornog zakona koje će donijeti Schmidt "mrvica" onoga što su raniji visoki predstavnici "oduzeli hrvatskom narodu".

"Prema tome, ja ne smatram ništa ovdje pozitivno za hrvatski narod, smatram da je pokušaj da se uradi nešto što će donijeti stabilnost, ali da je potpuno nedovoljno ako se ne razumiju procesi koji se pokazuju na način prijetnji, ucjena, mržnje i tako dalje", zaključio je Čavara.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:25