StoryEditor

Čavara: Nećemo raditi ništa izvan sustava BiH

Piše D  /  29.11.2018., 11:11h

Čavara u intervjuu koji će biti emitiran večeras u emisiji "Jedan" ističe da njegova stranka nije prihvatala činjenicu što Izborni zakon nije usklađen sa Ustavom Bosne i Hercegovine, ali su ipak sudjelovati u izbornom procesu, jer su smatrali, kako kaže, “da je za hrvatski narod veća šteta da nema svoje predstavnike u vlasti, a to su zakonodavna tijela u koja smo izabrani, nego da budemo izvan”, prenosi Fena.

- Mi smatramo da ne treba Izborno povjerenstvo donositi odluku o provedbi izbornih rezultata. Međutim, ukoliko je donese, ipak ćemo morati na neki način prihvatiti i tu odluku, jer moramo kroz sustav graditi rješenja. Što se s njima ne slažemo, što se ne slažemo sada sa postojećim Ustavom, to je druga stvar, ne znači da ne želimo da primjenjujemo Ustav - kazao je.

Čavara tvrdi da su, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da su neke odredbe Izbornog zakona neusklađene sa Ustavom BiH i naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da uradi izmjene i dopune zakona, "bošnjačke stranke to spriječile".

- To parlament iz raznih razloga nije prihvatio, odnosno nisu prihvatile stranke bošnjačke većine u Sarajevu, jer je ostala ta želja i potreba, a pokazalo se i plan, da se Hrvatima oduzme pravo da biramo svoje predstavnike, kao što je sad plan da se oduzme pravo da biramo svoje legitimne predstavnike u Dom naroda - ističe Čavara.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 08:47