Article_Top_970x250

Čavara: Hrvate nastoje napraviti budalom, da budu sretni što im drugi biraju njihove legitimne predstavnike

predsjednik federacije bih

Čavara: Hrvate nastoje napraviti budalom, da budu sretni što im drugi biraju njihove legitimne predstavnike

lis 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jasno da u takvim okolnostima nemamo partnera i nismo spremni ići kao guske u maglu stvarajući neku parlamentarnu većinu koja će biti samo zajedno dok se izabere vlast, a kasnije oko svih ključnih pitanja da budemo u nekoj manjini u parlamentu, gdje će SDA tražiti sebi partnera za provođenje svojih želja i svojih ciljeva - ocjenjuje predsjednik Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH još neće biti izabrana u skladu s rezultatima izbora održanih 2018. godine, kazao je u intervjuu „Jedan“, predsjednik Federacije i potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara, napominjući da HDZ traži partnera za vlast, prvenstveno u Federaciji BiH.

 

Nisu našli partnera

- Nismo našli partnera koji prvenstveno može biti opredijeljen da provodimo odluke Ustavnog suda BiH, a provođenjem odluka Ustavnog suda štitimo sve institucije BiH, a time i gradimo državu Bosnu i Hercegovinu. Jasno da u takvim okolnostima nemamo partnera i nismo spremni ići kao guske u maglu stvarajući neku parlamentarnu većinu koja će biti samo zajedno dok se izabere vlast, a kasnije oko svih ključnih pitanja da budemo u nekoj manjini u parlamentu, gdje će SDA tražiti sebi partnera za provođenje svojih želja i svojih ciljeva - ocjenjuje predsjednik Federacije BiH.

Stav državnog zastupnika iz HDZ-a Nikole Lovrinovića, da Hrvati u institucijama u kojima imaju utjecaj trebaju obustaviti rad dok ne bude izmijenjen Izborni zakon, Čavara smatra svojevrsnim paradoksom kojim se želi ukazati na nepravdu.

- I normalno, gospodin Lovrinović uvijek je tako poseban u nekim svojim izričajima da pokaže svu apsurdnost situacije u koju nas se dovodi. Znači, faktički se čitav hrvatski narod nastoji napraviti budalom, da oni ne trebaju birati svoje legitimne predstavnike, nego da budu sretni što im to građani izaberu - kaže za BHT 1 Marinko Čavara.

I deklaracija koju, navodno, pripremaju HDZ i SNSD o izlasku iz BiH je spin koji je netko plasirao kako bi pokazao paradoks zbog situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, kaže Čavara.

- Ja ne znam čiji je to spin. Ja nikada nisam bio na takvom sastanku. Na svim sastancima na kojima sam bio i sa SNSD-om i s drugim strankama razgovaralo se kako riješiti goruće probleme, ili u Federaciji, ili u Bosni i Hercegovini. To da će neko praviti deklaraciju o izlasku iz države ne znam čemu vodi, s kojom je svrhom to neko plasirao - tvrdi Čavara.

 

Daytonski i Washingtonski sporazum

Čavara kaže da SDA krši Daytonski i Washingtonski sporazum u nastojanju da BiH bude transformirana u građansku državu. 

- Znači, netko se opredijelio i to javno kaže ljudima u lice: „Mi želimo drugačiju državu. Ovo što smo postigli u Washingtonu i Daytonu ne valja, jer to ne omogućava dominaciju mog naroda“. Izravno rečeno, bukvalno - kaže Marinko Čavara.

Dnevnik.ba