StoryEditor

Časnik tzv. Armije BiH osumnjičen za zločine protiv čovječnosti

Piše D  /  18.12.2017., 01:12h

"Za prijavljenu osobu postoji osnova sumnje da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, u razdoblju od lipnja do kraja prosinca 1992. godine sudjelovala u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užoj i široj zoni gradskog djela grada Doboja", navodi se u priopćenju.

Prilikom granatiranja, od raketa ispaljenih sa položaja takozvane Armije BiH, u tom periodu, u užem dijelu grada smrtno je stradalo 13, a teže i lakše ranjeno 18 civila.

Bivši visokopozicionirani oficir takozvane Armije BiH osumnjičen je da je postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti osoba za vrijeme rata.

Policijska uprava Doboj u prethodnom razdoblju podnijela je tri izvješća protiv 10 osoba zbog osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti i kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, dodaje se u priopćenju, a prenosi Srna.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:29