StoryEditor

Čapljina: Počela izgranja kružnog toka na raskrižju u Tasovčićima

Piše D  /  10.11.2018., 09:11h

Radovi na raskrižju u Tasovčićima i počeli su u petak, a radi se na pripremi terena – uklanjanju starog asfalta i proširivanju prometnice.

Raskrižje se nalazi u blizini i na važnim cestama za Čapljinu i čitavu BH, a prema podacima JP Ceste FBH, u razdoblju od 2009. do 2013. godine na ovoj lokaciji bilo je 16 prometnih nesreća sa lakim i ozbiljnim ozlijedama, a 14 sa materijalnom štetom.

Raskrižje je također odnijelo veliki broj ljudskih života, a njegov trenutni izgled predstavlja opasnost za sigurnost u prometu, zbog čega je bilo potrebno pronaći odgovarajuće rješenje.

Na javnoj raspravi koja je odražana ljetos rečeno je da se važnost raskrižja za lokalnu zajednicu ogleda kroz činjenicu da je ovo najbrži i najprikladniji način za mještane da dođu do Mostara koji je obrazovni, zdravstveni i administrativni centar regije, te kako će provedba projekta izgradnje kružnog toka imati pozitivne utjecaje na kvalitetu života lokalne zajednice, piše Čapljinski portal.

Postoji nekoliko mogućnosti koje su otkrivene u projektu:

– Efikasniji i sigurniji sustav prometa, smanjenjem vremena putovanja, smanjenje broja nesreća, manji troškovi održavanja i upravljanja.

– Razvijanje cestovne infrastrukture sa poboljšanjem uvjeta za priključenje;

– Koristi za vozače i korisnike javnog prevoza poboljšanjem prometne povezanosti i povećanjem kapaciteta;

– Smanjenje zagađenja, povećanjem protoka vozila;

– Povećanje sigurnosti prometa gradnjom odvojenog pješačke staze duž cijele raskrsnice i gradnja podhodnika koji će regulirati prolaz pješaka preko M-17.

– Povećanje vremena putovanja i uslova putovanja;

– Direktno zapošljavanje i velike mogućnosti za razne servise u skladu sa Smjernicama nabavki IBRD i EIB zajma, tender će biti međunarodnog karaktera i s toga se ne može predvidjeti tko će dobiti posao, ali dosadašnja praksa u građenju govori da se očekuje angažiranje domaćeg izvođača.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:41