StoryEditor

Capak: Ugasio sam mail zbog mladenki, u moru uzmite razmak od 2 metra

Piše D  /  16.07.2020., 10:07h

Krizni stožer RH je jučer postrožio pravila o maskama pa je postala obaveza nositi ih u banci, pošti, kod frizera, a moraju ih nositi i svi oni koji rade sa strankama. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da ljude koji ne nose maske treba upozoriti da ju stave te kako se nada da kažnjavanje neće biti potrebno. 

"Mi smo za edukaciju, upozoravanje, apel, nismo za prisilu, represiju i naplaćivanje kazni. Te mjere uvijek stoje na raspolaganju, ako će biti potrebno, ali ja se nadam da neće", rekao je gostujući u RTL Direktu

Nakon ranije odluke Stožera vezane uz okupljanja s više od 100 sudionika, Capakov su mail zatrpale razočarane mladenke. Tvrdi kako ne zna jesu li se dosad smirile jer su mail morali ugasiti.

"Mi smo morali ugasiti taj mail jer je bilo nemoguće pročitati sve te poruke. Ja sam ispočetka odgovorio na svaki mail barem rečenicu, no u jednom momentu je to postalo nemoguće, i moje tri tajnice nisu uspjele pročitati sve mailove koji su došli. Sad moje tajnice na drugu adresu primaju poruke i meni prenose samo ono na što moram odgovoriti".

Okupljanja s više od 100 osoba potrebno je prijaviti lokalnom Stožeru civilne zaštite koji može organizirati nadzor provođenja i pridržavanja mjera. 

"Naravno da mi ne želimo smanjivati broj ljudi, ne želimo dodatna ograničenja. Mi smo napravili novu preporuku koja je restriktvna. Pa recimo ples. Nismo rekao vlakić... kaubojski je otprilike isto to. Mi to ne bi preporučili jer ljudi dolaze u bliski kontakt, ubrzano dišu gdje se stvara velika količina aerosola. Ako je tamo asimptomatska ili bolesna osoba, može zaraziti veliki broj ljudi. Mi to u ovom trenutku ne preporučamo. Korona će jednog dana proći pa ćemo se vratiti vlakićima i kaubojskim plesovima".

Distancu je, kako kaže, potrebno održavati i u moru. Udaljenost između kupača mora biti barem dva metra, ali na plaži maska nije potrebna. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:36