StoryEditor

Capak: "Štićenici doma s četvrtog kata imaju temperaturu, četvero djelatnika oboljelo"

Piše D  /  08.04.2020., 11:04h

Najprije je odgovorio na pitanje kako je moguće da su štićenici Doma imali 10 dana temperaturu, a da nitko nije reagirao.

"Ja vam ne znam to odgovoriti, u tijeku je epidemiološko istraživanje. S ministrom i ministricom je bio i voditelj epidemiološke službe, Bernard Kaić, a kada se on vrati, imat ćemo više informacija", rekao je.

Kakvo je stanje u Domu?

"Prva informacija je bila da je samo prvi kat imao temperaturu, a danas se saznalo da je dvoje štićenika i na četvrtom katu imalo temperaturu. Bilo i jako dobro da su oni negativni. Kada se radi o osoblju, oni koji su ovaj tjedan radili zasad nemaju simptome", dodao je.

Iz Doma je rečeno da su zvali epidemiologe, što se dogodilo?

"Ne znam odgovoriti na to pitanje, to je još uvijek predmet istraživanja i ispitivanja epidemipologa na terenu, da li je to stvarno bila neka temperatura prije deset dana. To će se ustanoviti epidemiološkim intervjuom i dati ocjena. Prva informacija je bila da je samo jedan kat u opasnosti i da njih oko 20 ima temperaturu, ali postoje i na još jednom katu štićenici s temperaturom, uzet im je bris i napravljena je dijagnostika pa ćemo nakon nje znati više, nadamo se da su negativni. Osoblje koje je završilo smjenu u nedjelju, ima pozitivnih, njih četvero. Oni koji su ovaj tjedan preuzeli smjenu, nemaju simptome. U ovom trenutku je jako teško provjeriti da se zvalo epidemiologe, a i oni su rekli da je temperatura blaga pa neka se prati i kasnije nazove, no nitko nije zvao", dodao je.

Tko je onda kriv?

"Mi epidemiolozi nismo tu da sudimo, kada sve budemo znali, iznijet ćemo činjenično stanje", rekao je.

Kako spriječiti da se ovo ponovi u nekom drugom domu?

"Mi smo prije 10-ak dana napravili nove upute za domove, a sad razmatramo još strože mjere poput zatvaranja i stroge kontrole štićenika i zaposlenika", dodao je. 

"Prekjučer sam rekao da imamo dobru situaciju u domovima za starije i dogodilo se ovo, jedna dosta ozbiljna situacija. Mi ćemo napraviti sve da se ovo ne proširi", poručio je.

Razgovara li se o screeningu u domovima?

"Već smo prije o tome govorili, a sada ćemo sve detaljnije propisati", odgovorio je.

Testira li Hrvatska dovoljno?

"Mi smo točno po definiciji WHO-a i ECDC-a postavili kriterije. Promijenili smo to kada je ECDC promijenio, ali testiramo i puno šire", rekao je i dodao kako su se testirali i kontakti koji su imali puno sekundarnih kontakata.

Kada možemo očekivati bilo kakvo smirivanje?

"Više puta smo naglasili da je kritično sljedećih nekoliko tjedana i ako uspijemo smanjiti kontakte, taj "bazen", pa ako ćemo imati duže vrijeme ravnu krivulju ili njen pad, razmatrat ćemo o blažim mjerama. Ali, govoriti kad će sve završiti se ne može", rekao je za RTL Direkt.

Boji li se pogoršanja nakon Uskrsa?

"Moja bi preporuka bila da nije vrijeme od putovanja, dolazaka u Hrvatsku, mislim da je jako važno da ostanemo kući i da u krugu najuže obitelji provedemo Uskrs", zaključio je.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj? 

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata još 61 osoba zaražena koronavirusom, ukupno ih je 1343, dok je jedna osoba preminula, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dosad je 179 osoba ozdravilo, 12 više nego jučer, a devetnaestoro oboljelih od covida-19 je umrlo. Zadnja žrtva je žena starije životne dobi, koja je od ranije bila kardiorespiratorni bolesnik, a umrla je u KBC-u Split, izvijestila je članica Stožera Maja Grba Bujević.

Dosad je testirano 13.125 ljudi, a na respiratoru je 36 bolesnika, jedan više nego jučer.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:28