Article_Top_970x250

Capak: 'Na jesen bi mogli imati puno težu situaciju'

hrvatski epidemiolog

Capak: 'Na jesen bi mogli imati puno težu situaciju'

srp 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Krunoslav Capak, rekao je za Dnevnik.hr kako nas čeka teška jesen ako se virus ne nestane.

- Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, na jesen, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se lakše prenositi koronavirusna infekcija. Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu.

- Tada ćemo imati puno težu situaciju nego što je imamo sada. Svjetska zdravstvena organizacija u zadnja je dva dana vrlo intenzivno komunicirala svoju bojazan da će koronavirusna infekcija na jesen biti puno gora nego što je sada. To su znanstvenici koji znaju o čemu govore. Tu situaciju na jesen trebamo uzeti ozbiljno i trebamo se jako dobro za to pripremiti.

- Bit će puno teže jer će se interpolirati s drugim respiratornim infekcijama. Što se tiče cijepljenja, mi poduzimamo mjere da pokušamo dobiti cjepivo ove godine ranije nego do sada, no mi smo mala država i mali naručitelj pa se teško probijamo na prva mjesta prilikom isporuke cjepiva protiv gripe, ali intenzivno radimo na tome i nadamo se da ćemo uspjeti - rekao je Capak.

Dnevnik.ba

Tagovi: