StoryEditor

Capak: Mjere kakve su u Srbiji nikad ne bih uveo u Hrvatskoj

Piše D  /  08.04.2020., 09:04h

Nažalost, dogodio se proboj virusa u Splitu u dom za umirovljenike. Što iz prve ruke od epidemiologa znam, već nekoliko dana bilo je nekoliko febrilnih bolesti među nepokretnim štićenicima, radi se o jednom katu. Nakon preliminarne snimke situacije dali su na testiranje nekoliko briseva i svi su bili pozitivni, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite doc. dr. sc. Krunoslav Capak za N1.

U jednom domu za starije i nemoćne osobe u Splitu najmanje je 10 zaraženih, a 16 ih ima povišenu temperaturu. Cijeli kat premješta se u KBC Split na Križinama.

- Još nekoliko ljudi ima simptome, doduše nitko nije ugrožen i nakon kratkog razmatranja situacije zaključili smo da bi najbolje bilo da ih se evakuira iz doma u bolnicu gdje još ima prostora za izolirane pacijente i da se provedu epidemiloške mjere da bi se oni koji su negativni mogli vratiti - rekao je Capak i dodao:

- Ove mjere sada su najnužnije, a ostalo ćemo rješavati danas tijekom dana. Ministar Beroš i epidemiolog Bernard Kaić su na putu i dobit ćemo najnovije informacije.

Prokomentirao je i situaciju u Srbiji (gotovo 2500 oboljelih i 61 preminuli).

- Dobivam informacije samo iz medija posljednjih dana, nisam se čuo s kolegama. Uveli su strože mjere, ali su krenuli vojnim mjerama (policijski sat, op.a.) što može izazvati otpor revolt kod pučanstva. Ja to kod nas nikad ne bih preporučio, a oni su očito procijenili da to kod njih može funkcoinirati. Epidemiološka situacija je lošija, a kasnije su imali prve slučajeve.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:30