Article_Top_970x250

Capak dobio prijetnje od ljutitih mladenki zbog najave da će možda zabraniti vjenčanja

prijetile su mu

Capak dobio prijetnje od ljutitih mladenki zbog najave da će možda zabraniti vjenčanja

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Karantena je dobra, ali neodrživa, moramo se naviknuti na suživot, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o "plesu" s korona virusom.

Capak je rekao kako naziv hammer and dance (čekić i ples) dolazi od poznatog svjetskog epidemiologa, a znači da će se prvo morati karantenizirati, a nakon toga naučiti živjeti s virusom.

"Jer karantena je dobra, ali je neodrživa. Sa psihološkog, gospodarskog, svakog stajališta ne može karantena dugo trajati, i zbog toga se moramo naviknuti na suživot, držati se mjera i, kao što kaže ovaj drugi naziv te strategije, plesati s virusom koliko je to moguće", rekao je Capak.

Dodao je da je u čitavoj Europi svima koji su popustili mjere narastao broj novooboljelih, pa tako i u Hrvatskoj.

"Sad je jako bitno da što ranije otkrijemo izvor zaraze, nekoga tko je zaražen, bolestan i da njegove kontakte stavimo u samoizolaciju, a njega izoliramo da ne može dalje širiti virus. Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. A nadamo se da ćemo biti uspješni", rekao je Capak.

Na pitanje hoće li se uvoditi restrikcije rekao je da sve stoji na stolu i da o svemu razgovaraju, ali da one nikad ne završavaju dobro, već stvaraju revolt, pa smatra da je edukacija bolje rješenje, piše HRT.

"Čim smo rekli da ćemo smanjiti broj... Nismo nikad rekli da ćemo zabraniti vjenčanja, ja nikad nisam govorio o zabrani, nego sam govorio o strožim mjerama", rekao je Capak, dodajući da je već dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki i organizatora takvih evenata.

"Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje", rekao je Capak.

Što se tiče situacije na granicama, konkretno sa Slovenijom, odbacio je tvrdnju da Hrvatska ide prema crvenoj listi rekavši da se RH nalazi na sredini žute liste.

Dnevnik.ba