Article_Top_970x250

Čamparu neugodno iznenadilo Inzkovo priopćenje: "BiH je primljena u UN pod imenom Republika BiH"

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA SDA

Čamparu neugodno iznenadilo Inzkovo priopćenje: "BiH je primljena u UN pod imenom Republika BiH"

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Potpuno su začuđujuće izjave visokog predstavnika Valentina Inzka o Programskoj deklaraciji SDA, i po svemu sudeći iznuđene su pod pritiskom Milorada Dodika, ocijenio je član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara.

"Kazati da je trebalo predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva i drugoj političkoj opciji, pri čemu je jasno da se misli na SNSD, u najmanju je ruku vrlo čudno, neprimjereno i neargumentirano", kaže Čampara.

Po njegovim riječima, ovakva izjava je kontradiktorna jer je u sukobu s dosadašnjim stavovima visokog predstavnika u kojima je Dodikova politika označena kao antidržavna, secesionistička i prijeteća za mir i stabilnost u BiH i regiji.

"Ujedno je i kontraproduktivna, jer direktno sugerira SDA, kao državotvornoj stranci čiji je ključni politički cilj očuvanje cjelovite, suverene i demokratske BiH kao države ravnopravnih naroda i građana, da je 'trebala' predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva Dodiku i retrogradnim i antieuropskim politikama koje negiraju međunarodno pravo i veličaju ratne zločine, negiraju genocid, veličaju UZP, nazivaju škole po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, traže uvođenje trećeg entiteta, zagovaraju disoluciju države, negiraju pravo na bosanski jezik, daju skandalozne i fašističke izjave da muslimani ponovno okupiraju Drinu...", navodi Čampara.

On dalje kaže da je teško povjerovati da visoki predstavnik, ako je pročitao Deklaraciju, iznosi ovakve ocjene, da se povlači pred Dodikom i daje neargumentirane i pravno neutemeljene kritike, jer je Programska deklaracija SDA potpuno usklađena s europskim standardima, i jedina je stranačka deklaracija u kojoj su jasno prihvaćene sve preporuke iz Mišljenja Europske komisije.

"Ne može se izjednačiti SDA, koja ima legitiman politički cilj – državu ravnopravnih građana, sa SNSD-om, koji ima za cilj etničku segregaciju i odcjepljenje. SDA ne najavljuje jednostrano kršenje Daytona, već borbu za ustavnu reformu u skladu s europskim načelima i naravno, u Parlamentu BiH i u skladu sa važećim procedurama. Podsjećam g. Inzka da je naša država primljena u Ujedinjene narode upravo pod imenom Republika BiH i postavlja se pitanje zašto smeta taj naziv koji je već ranije prihvaćen i odobren od zemalja članica UN-a.Potpuno odbacujemo i insinuacije na račun pripadnika ARBiH. Uvijek ćemo biti uz nedužne ljude koji su branili BiH, i nikada nećemo pristati na prejudiciranje krivnje, jer je svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ne može se izjednačiti naša podrška nedužnim, neosuđenim i nepravedno optuženim ljudima, s Dodikovim otvorenim veličanjem ratnih zločinaca koji su osuđeni za genocid i masovne zločine nad civilima", zaključio je Čampara.

Dnevnik.ba