StoryEditor
VIDEO

Čampara nadmašio i Izetbegovića: Branio SDA, prijetio zastupniku iz RS-a, te ‘objasnio‘ da "hrvatski član Predsjedništva nije hrvatski član Predsjedništva, jer ga biraju svi građani"

Piše Desk  /  01.02.2024., 10:28h

Da između Naroda i pravde i SDA, nema nikakve razlike, pokazuju i izjave notornog Aljoše Čampare, koji je utvrdio, vjerovali ili ne, da "Izbornim zakonom nije moguće mijenjati izbor člana Predsjedništva".

Aljoša Čampra,  izaslanik Narod i pravde u federalnom Domu naroda, rekao je u emisiji BHRT-a kako "Izborni zakon treba izmijeniti zbog jačanja integriteta izbornog procesa i provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava, a ne ispunjavati želje Dragana Čovića i HDZ-a". 

"Normalna, građanska država"

Čampra je govorio  "takozvanom legitimnom predstavljanju", te "objasnio" kako "hrvatski član Predsjedništva nije  hrvatski član Predsjedništva, jer ga biraju svi građani" što se događa u "normalnim, europskim i građanskim državama". 

Čampara je istaknuo i kako je sporno što se Hrvat i Bošnjak u RS-u ne mogu kandidirati za članove Predsjedništva, kao i što to ne može učiniti Srbin u Federaciji. 

"Nemoguće je mijenjati Izbornim zakonom izbor člana Predsjedništva" 

"Imamo prioritet riješiti presude Zornić - Pilav i Sejdić - Finci. Nemoguće je mijenjati Izbornim zakonom izbor člana Predsjedništva. Ako ćemo rješavati diskriminaciju po pitanju nacionalnosti i prebivališta, moramo ići u ustavne promjene i imati dvotrećinsku većinu u Parlamentu, a bez SDA i DF-a nema šanse mijenjati Ustav BiH", rekao je. 

U emisiji "Odbrojavanje"  uz Čamparu su gostovali glavni tajnik HRS-a Slaven Bevanda, SDA-ov izaslanik u federalnom Domu naroda Haris Zahiragić, zastupnik NES-a u Parlamentu BiH, te  Milan Petković zastupnik SNSD-a, koji se nalazio u studiju u Banja Luci.

Voditeljica i urednica je, kako to obično biva, na državnim i entitetskim servisima u BiH, ‘pratila‘ stavove bošnjačkih političara koji se, iako iz različitih stranaka, nisu ni u najmanjem razlikovali glede hrvatskog pitanja u BiH, nepoštivanju ustavnog prava Hrvata da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, kako je to presudio i Ustavni sud BiH u predmetu “Ljubić”, ističući kako se načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda mora osigurati osim u domovima naroda i “na svim drugim administrativno-političkim razinama”. 

Prijetio zastupniku iz RS-a 

Jedino u čemu su se razlikovali u stavovima Aljoša Čampara, dužnosnik NiP-a i oporbeni Zahiragić i Emrić je što je prvi tvrdio da na sastanku lidera vladajuće koalicije (Trojka- HDZ- SNSD) u Laktašima nije ništa dogovoreno, dok su druga dvojica tvrdili suprotno.

Čampara je braneći stavove SDA pri tom bio toliko agresivan, naročito prema gostu iz “manjeg bh entiteta eres”, kojemu je u nekoliko navrata misleći na dogovor iz Laktaša, prijetio “e to vam neće proći” da je nadmašio i samog Zahiragića, inače poznatog po verbalnoj agresivnosti i zapjenjenosti. 

"Neka Čamapra ide umjesto Konakovića" 

U jednom je trenutku Petković primijetio da je Čampara "izašao iz SDA, ali da SDA nikada neće izaći iz njega”, da bi na koncu Zahiragić predložio: “S obzirom na to da se gospodin Čampara u svemu slaže sa SDA ja predlažem da u buduće na pregovore s Dodikom i Čovićem umjesto Konakovića ide on." 

U replici Slavenu Bevadi koji je rekao kako je za BiH jedan od mogućih modela onaj belgijski, Zahiragić je u svom, kabadahijskom stilu, odgovorio: "Samo neka ne budu rješenja nastala na UZP-u."

23. travanj 2024 18:00