Article_Top_970x250

Čampara i Novalić su počinili kazneno djelo i na temelju njegove nacionalne pripadnosti spriječili imenovanje Galića za ravnatelja FUP-a

Svevlad Hoffmann

Čampara i Novalić su počinili kazneno djelo i na temelju njegove nacionalne pripadnosti spriječili imenovanje Galića za ravnatelja FUP-a

svibnja 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

“Nesumnjivo da će konačan sudski epilog ove federalne farse kreirane i od onih koji se zaklinju u pravo i pravdu u svojim javnim istupima rezultirati na koncu imenovanjem Zorana Galića na poziciju ravnatelja, ali i utvrđivanje pa i kaznene odgovornosti svih onih kako u Vladi FBiH tako i u Neovisnom odboru koji je bio a nije smio biti puki promatrač kršenja zakona za čiju je sprovedbu i utemeljen”, istaknuo je Hoffmann.

Federalna uprava policije kojom rukovodi Ensad Korman uputila je dopis Direkciji za koordinaciju policijskih tijela kojim se traži da se putem Interpola provjere i dostave podaci o školovanju ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića u Srbiji, objavila je u subotu Novinska agencija Patria (NAP).

Ova novinska agencija piše i da je zatraženo od Neovisnog odbora Parlamenta BiH koji je 2014. godine utvrdio rang-listu kandidata dostavljanje informacije s kojom diplomom se Galić prijavio na natječajima.

Žele spriječiti dolazak Galića

Na ovaj postupak  trenutnog  rukovoditelja FUP-a u izjavi Hrvatskom Medijskom Servisu reagirao je Svevlad Hoffmann, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH i istaknuti stručnjaka na polju prava i kriminologije.

Hoffmann je mišljenja da je posve jasno da su se napori i resursi, kako kaže, invalidne Uprave policije FMUP-a ultimativno usmjerili na sprječavanje dolaska Zorana Galića na poziciju ravnatelja Federalne uprave policije, na koju ga je nominirao Neovisni odbor Federalnog parlamenta kojega je nazvao “uspavanim”.

-Zanimljivo je da je samo dan nakon što je gosp. Galić putem svog odvjetnika pokrenuo i formalni postupak sudskog odlučivanja u ovoj naprasno i nezakonito prekinutoj proceduri izbora i imenovanja prvog federalnog policajca u koordiniranoj akciji Ensada Kormana čovjeka koji iako nije ravnatelj rukovodi Federalnom upravom policije i nekoliko “usko specijaliziranih” sarajevskih portala isplivala reciklirana i bajata priča o Galićevoj sekundarnoj diplomi, rekao je Hoffmann.

Počinjeno kazneno djelo?

Sugovornik HMS-a drži da su ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i federalni premijer Fadil Novalić kazneno djelo.

-Bez obzira na ove policijsko-medijske neimare jasno je k’o dan da su ministar unutarnjih poslova FBiH , premijer Federacije BiH i svi drugi ministri koji su se na sjednici Vlade FBiH “dogovorili” da neće provoditi Zakon o unutarnjim poslovima FBiH, mišljenja sam, počinili kazneno djelo Zlouporabe službenog položaja i ovlasti na štetu najbolje rangiranog kandidata s liste Neovisnog odbora na način da su protuzakonito i na temelju njegove nacionalne pripadnosti spriječili imenovanje ravnatelja Federalne Uprave policije, rekao je Hoffmann.

Kako se bira ravnatelj FUP-a?

Inače, izbor ravnatelja Federalne uprave policije reguliran je Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije BiH.

Tako ovaj zakon u svojem članku 53. govori o načinu na koji se kreira lista kandidata za ravnatelja FUP-a.

U prvom stavku ovoga članka piše da Neovisni odbor razmatra prijave kandidata, provjerava dokumentaciju kandidata i, u skladu s propisanim uvjetima iz članka 54. ovog zakona i pravilnika iz članka 63. ovog zakona te da utvrđuje listu od najmanje tri kandidata koji ispunjavaju sve uvjete natječaja i koji imaju najbolje uvjete za ravnatelja policije, koju posredstvom ministra dostavlja Vladi Federacije.

Nadalje, ako Neovisni odbor na osnovu objavljenog natječaja ne može sačiniti listu od tri kandidata koji ispunjavaju uvjete natječaja, natječaj će se ponoviti u roku 15 dana od dana okončanja objavljenog natječaja. Također, ako po ponovljenom natječaju Neovisni odbor ne može sačiniti listu od tri kandidata, listu čine kandidati koji ispunjavaju uvjete natječaja, a ona se posredstvom ministra dostavlja Vladi Federacije na odlučivanje. Isto tako, definirano je da na listi iz stavka 1 i stavka 3 ovog članka mogu biti samo kandidati koji ispunjavaju uvjete iz članka 54. ovog zakona.

Podsjećamo Neovisni odbor Parlamenta FBiH još je sredinom 2019. godine utvrdio listu kandidata za ravnatelja FUP-a na kojoj je prvorangirani Zoran Galić. (1. Zoran Galić, s ukupno osvojenih 97 bodova; 2. Milan Galić, s ukupno osvojenih 96 bodova; 3. Ensad Korman, s ukupno osvojenim 89,5 bodova; 4. Robert Perić, s ukupno osvojenih 89 bodova; 5. Ljuban Frljić s ukupno osvojena 83,3 boda; 6. Mustafa Hujdurović, s ukupno osvojenih 79,6 bodova; 7. Zoran Čegar, s ukupno osvojenih 78,8 bodova)

Članak 55. Zakona o unutarnjim poslovima FBiH govori o tijelima nadležnim za imenovanje i mandat ravnatelja FUP-a.

Vlada Federacije imenuje ravnatelja policije na osnovu liste iz članka 53. stavak (1), odnosno stavak (3) ovog zakona, koju je utvrdio Neovisni odbor. Usto, Imenovanje ravnatelja Vlada Federacije provodi u roku 30 dana od dana prijema liste kandidata Neovisnog odbora. Također, Kandidat za ravnatelja policije daje pisanu izjavu o svom imovinskom stanju, koja će biti dostupna javnosti. Ovim člankom propisano je i da mandat ravnatelja policije traje četiri godine i može se samo jednom uzastopno obnoviti.

“Galić će biti imenovan”

Hoffmann smatra da će Galić u konačnici ipak biti imenovan ravnateljom FUP-a.

“Nesumnjivo da će konačan sudski epilog ove federalne farse kreirane i od onih koji se zaklinju u pravo i pravdu u svojim javnim istupima rezultirati na koncu imenovanjem Zorana Galića na poziciju ravnatelja, ali i utvrđivanje pa i kaznene odgovornosti svih onih kako u Vladi FBiH tako i u Neovisnom odboru koji je bio a nije smio biti puki promatrač kršenja zakona za čiju je sprovedbu i utemeljen”, istaknuo je Hoffmann.

Dnevnik.ba