StoryEditor
zastupnik nip-a

Čampara: Bošnjaci su izabrali Komšića, ali takav je naš Ustav

Piše desk  /  25.10.2022., 18:28h

Bošnjaci su, vjerojatno, većinom glasova birali Komšića, ali takav je naš Ustav. Mislim da nije uredu da jedni drugima namećemo rješenja i biramo neke svoje predstavnike.

Aljoša Čampara, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je za N1 da ne vjeruje da će doći do blokade uspostave vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine iz razloga što se sada svi boje "crnih lista, OHR-a i nametnutih rješenja".

Jeste li zadovoljni osobnim rezultatom i rezultatom stranke? Dobili ste do sada preko 10.000 glasova?

Odličan pojedinačni rezultat, procentualno imam bolji rezultat nego 2018. Sa osobnim rezultatom sam prezadovoljan. Zadovoljan sam i s rezultatom stranke, ali moglo je biti i više glasova. Ako pogledamo rezultate same Trojke možemo reći da su građani s preko 51 posto ukupnih glasova poklonili povjerenje onoj većini koja je i do sada vodila Vladu KS.

Kako komentirate rezultat vaše bivše stranke?

Što se tiče SDA, ona je izgubila oko 16.000 glasova u KS. Oni su s 10 mandanta pali na sedam, a NiP sa šest porastao na sedam. SDA je izgubila u Sarajevu, ali je dobro prošla u drugim kantonima i Federaciji. Međutim, Trojka ima dva zastupnika više od SDA na nivou Federacije, i jednog više na državnom nivou.

SDA pojedinačno, kao i druge nacionalne stranke koje su do sada činile vlast, ostvarila je dobar rezultata. Što to govori?

Da, ali kad gledate druge stranke one su dobile mnogo više mandata u odnosu na SDA. SDP je ostvario bolji rezultat nego HDZ. Ne možemo zaboraviti činjenicu da moramo i pogledati rezultate za Predsjedništvo BiH i to je neki pokazatelj kako su građani glasali. Moramo primijetiti da ove godine na izborima je bilo 600.000 nevažećih listića. Čisto zbog ilustracije, to znači da svi glasači iz KS, TK i USK nisu znali kako da glasaju. Previše je 600.000 nevažećih listića. Zaista je potrebno zaštititi integritet izbornog procesa.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković dosta je samouvjereno najavljivao izbacivanje SDA iz vlasti po vertikali. Je li bilo prerano reći takvo nešto?

Ukoliko se svi budemo držali dogovora, stranke okupljene oko Denisa Bećirovića, apsolutno nema dileme oko formiranja vlasti na oba nivoa. Ali ja sam zagovornik da ne treba po svaku cijenu ići u vlast.

Hoće li vas HDZ prihvatiti za partnera, mnogi kažu da je ova stranka nezaobilazna za formiranje vlasti u FBiH?

Ima kao poruka iz HDZ-a da će oni prihvatiti svakoga tko im dođe s 11 ruku u Domu naroda, a ja imam poruku za sve probosanske stranke, ili bošnjačke ako hoćete, da ne bi smjele upasti u matricu da se mi glođemo oko nečega, da se poubijamo i da kažemo da dolazimo sada s ovim.

Stjeće se utisak da se svi serviraju HDZ-u?

Ja se, Boga mi, ne serviram. Da bi se formirala vlada FBiH nju potvrđuje Zastupnički dom, tko tu ima većinu on formira vladu. Dom naroda jeste bitan, ali za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Kad dođete predsjedniku i potpredsjednicima Federacije i kažete da imate parlamentarnu većinu za formiranje vlade, i onda kažete: Molim vas predložite svoga premijera. To je osnova demokracije, a sve ostalo su zloupotrebe. Ne postoji nijedan predsjednik i potpredsjednik FBiH koji će smjeti blokirati izbor Vlade FBiH.

Vi tvrdite da neće biti blokada kako je bilo do sada?

Mislim da su svi prepadnuti crnim listama, OHR-om i nametnutim rješenjima.

Podržavate li stav Konakovića da “nije uredu da Bošnjaci biraju Hrvata u Predsjedništvo BiH”?

Građani su glasali kako su glasali. On je legalno izabran član Predsjedništva, to naravno na političkoj sceni čini situaciju uzavrelom. Bošnjaci su, vjerojatno, većinom glasova birali Komšića, ali takav je naš Ustav. Mislim da nije uredu da jedni drugima namećemo rješenja i biramo neke svoje predstavnike.

Dnevnik.ba

29. svibanj 2023 20:33