StoryEditor

Čaleta je u zatvoru imao poseban status, poznato koja su mu bila zaduženja

Piše D  /  04.09.2020., 07:09h

Kao što se i očekivalo, dvojica pravosudnih policajaca kojima je u srijedu nakon suđenja pobjegao Branimir Čaleta, kojemu se sudi za okrutno ubojstvo trudne djevojke u Ukrajini, suspendirani su i protiv njih je pokrenut stegovni postupak. Potvrdio je to novinarima i ministar pravosuđa i uprave RH Ivan Malenica. No, u cijeloj se priči postavljaju još neka pitanja.

Tko je odredio da takvog zatvorenika dovedu i odvedu samo s lisičinama na rukama, bez da su mu sputali noge? Naravno, postavlja se i pitanje zašto su kombi parkirali ispred ulaza u sudsko dvorište, a ne unutar kako je to uobičajeno. Budući da Čaleta, nakon što ga je uhitila policija, nije imao na rukama lisičine niti su one nađene tijekom potrage, očito je da su mu ih oni skinuli prilikom ulaska u kombi. A zašto? U razgovoru s njihovim kolegama Jutarnji list doznaje da ih je Čaleta svojim primjerenim i neproblematičnim ponašanjem otkad je u istražnom zatvoru (nešto više od godinu dana) očito “uspavao i uljuljao”, pa ni oni, ni njihovi nadređeni nisu smatrali da je on uopće spreman na takvo što.

Slobodne ruke

Vjerojatno su mu zato i prilikom ulaska u kombi skinuli lisičine kojima su ga vezali u sudnici nakon završetka ročišta, pa on nije imao velikih problema pobjeći im. Da je to tako, potvrđuje i jedan prolaznik koji je, kako je rekao, na parkingu vidio da Čaleta bježi slobodnih ruku, odnosno “nije mi se činilo da je vezan”. Spomenimo da je ravnateljica splitskog zatvora Ana Svalina na tu funkciju imenovana u ožujku ove godine, a da njezin suprug radi u istom zatvoru kao voditelj Odsjeka za vanjsko i unutarnje osiguranje zatvora. Upravo on, doznaje se, zajedno s voditeljem Odjela osiguranja procjenjuje koje se mjere provode za svakog od zatvorenika koji se vodi van zatvora. Nije poznato hoće li netko od odgovornih procjenjivati i njihovu možebitnu odgovornost u ovom slučaju. Prema riječima Željka Žužinjaka, glavnog tajnika Sindikata pravosudne policije, odluka o tome tko će i kako sprovoditi pojedinog zatvorenika svodi se na procjenu stručnog tima koji čine voditelj odjela na kojem je zatvorenik te voditelj Odjela osiguranja zatvora.

Nema, dakle, nikakve veze za koje je djelo zatvorenik osuđen ili optužen, pa se teoretski može dogoditi da osobu kojoj se, primjerice, sudi za provalu u kiosk na sud dovode potpuno sputanu i vezanu kao “Hannibala Lectera” dok nekoga tko je, poput Čalete, okrivljen za najteže kazneno djelo dovedu samo s lisičinama na rukama.

U razgovoru s pravosudnim policajcima doznaje se i da je problem manjak ljudi.

Opterećeni

Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije, kaže kako su na nedavnom sastanku upozorili ministra Malenicu na to da je 60 posto djelatnika pravosudne policije starije od 50 godina, da su svi istražni zatvori puni i da su pravosudni policajci preopterećeni poslom.

- Trebalo bi donijeti i pravilnik koji bi jasno propisivao kako se sprovode pritvorenici na sud, a ne da to bude prepušteno ocjeni. Moguće je da je zbog preopterećenosti kolegama naprosto popustila koncentracija. Ali, trebalo bi ispitati i kako je takav zatvorenik mogao biti redar na odjelu te zašto je pravosudni kombi bio parkiran izvan ograde suda koja je visoka dva metra jer bi tada Čaleta morao preskočiti ogradu - ističe Tatarević.

Informaciju da je Čaleta bio redar na odjelu potvrdila je i Jana Špero, čelnica Uprave za zatvorski sustav i probaciju. - Upozoravamo cijelo vrijeme da je potrebna neka uredba ili propis kojim će se donijeti obveza da se optuženima za djela iznad 20 godina zatvora uvijek drže lanci na nogama. Donošenje takvih uredbi je na našim šefovima - ustvrdio je Tatarević.

Upraviteljica splitskog zatvora Ana Svalina izjavila je da su hici ispaljeni u zrak bili opravdani te da se eventualni propusti utvrđuju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:01