StoryEditor

Čak 57 posto mladih francuskih muslimana više poštuje šerijat nego francuske zakone

Piše D  /  09.11.2020., 09:11h

Preko polovice francuskih muslimana mlađih od 25 godina smatra da je šerijatski zakon važniji od francuskog zakona, pokazalo je novo istraživanje Francuskog instituta za javno mijenje (IFOP), prenosi Logicno.com.

Prema institutu, 57 % ispitanih francuskih muslimana mlađih od 25 godina stavilo je šerijatski zakon iznad zakona Francuske Republike, s tim da je taj postotak porastao za 10% s 47 % u 2016. Za usporedbu, samo 15 % samoidentificiranih francuskih katolika smatra da bi pravila njihove religije trebala biti ispred državnih zakona.

Čini se da su mladi muslimani religiozniji od francuskih muslimana uopće. Kada su potonji uzeti u obzir, samo 38 posto izrazilo je podršku ideji superiornosti šerijatskog zakona.

Dvije trećine ili 66%, francuskih muslimana izrazilo je protivljenje nastavnicima koji svojim učenicima pokazuju karikature vjerskih ličnosti, dok 80% katolika podržava pravo nastavnika na to, a 44 % muslimana podržava zabranu vjerskih simbola u javnim obrazovnim ustanovama.

Muslimani i katolici također su bili podijeljeni u svojim stavovima o ideji odvojenog radnog vremena za žene na javnim bazenima, pri čemu je 81% muslimana i oko 20 % katolika izrazilo podršku toj ideji; 82 % muslimana također je izrazilo podršku proučavanju arapskog jezika u školama, a 18 % katolika je odobrilo tu ideju.

Samo 34% muslimana podržalo je raspuštanje Collectif contre l’islamophobie en France (CCIF) i Baraka City, nevladine organizacije i dobrotvorne organizacije koja je raspuštena predsjedničkim dekretom zbog sumnje na blizinu radikalnim islamističkim i salafističkim krugovima. Prije svog raspada, Baraka City se formalno opisao kao „humanitarno i dobrotvorno udruženje zasnovano na islamskim vrijednostima“ koje pomaže muslimanima, kako u Francuskoj tako i u inozemstvu. Od anketiranih, 76 % ispitanika izrazilo je podršku zabrani Baraka Cityja, a 65 %

Veličina uzorka istraživanja sastojala se od 2.034 ispitanika starijih od 15 godina, uključujući 515 muslimana i 1.000 katolika.

Procjenjuje se da Francuska ima oko 5,7 milijuna muslimana, koji čine oko 9% ukupnog stanovništva zemlje.

Komentirajući rezultate ankete, Jean-Pierre Sakoun, predsjednik Sekularnog republikanskog komiteta, udruge koja promovira sekularizam u francuskoj javnoj debati, rekao je da istraživanje „potvrđuje ono što smo već znali, da zahtjev za određenim statusom s određenim pravima snažno napreduje među francuskim muslimanima, posebno među mladima koji favoriziraju komunitarni model “.

Prema Sakounu, rezultati pokazuju da se francuske institucije, uključujući škole, „bore da utvrde osobine sekularizma u smislu građanskog mira, kolektivne slobode i individualne emancipacije“.

Francuske vlasti pokrenule su kampanju protiv terorizma i “islamističkog separatizma” nakon prošlomjesečne serije islamističkih terorističkih napada u Nici, Lionu i Parizu, uključujući jezivo odrubljivanje glave nastavniku povjesti Samuelu Patyu od strane radikaliziranog tinejdžera u Parizu 16. listopada i napad nožem 29. listopada na crkvu u Nici u južnoj Francuskoj. Paty je ubijen ispred škole u kojoj je predavao nakon što je svojim učenicima pokazao karikaturu Proroka Muhammeda koju je koristio kao nastavno sredstvo za lekciju o slobodi govora.

Predsjednik Macron osudio je Patiyevo ubojstvo kao „tipični islamistički teroristički napad“ i „napad na francusku naciju u cjelini“ i obećao da zemlja neće ustuknuti od svojih vrijednosti sekularizma i slobode govora.

U četvrtak su Macron i austrijski kancelar Sebastian Kurz razgovarali o udruživanju snaga u borbi protiv radikalnog islamizma u Europi. Austrija je pretrpjela vlastiti teroristički incident u Beču 2. studenog, te je izrazila podršku „europskom frontu u ratu protiv islamizma“.

Macron je u muslimanskim zemljama osuđen zbog svog stava nakon listopadskih napada, dok ga je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio kao “ratnohuškača protiv islama” kojem bi trebalo provjeriti mentalno zdravlje zbog “opsesije” muslimanima. Turska i druge muslimanske države također su pozvale građane da bojkotiraju francusku robu.

Ove nedjelje londonski list The Financial Times optužio je Macrona da je stvorio „neprijateljsko okruženje“ za francuske muslimane i pogrešno protumačio njegovu osudu „islamističkog separatizma“ kao „islamskog separatizma“. Greška je potakla Macrona da uputi pismo uredniku, u kojem je naglasio da se Francuska bori protiv fanatizma, nasilnog ekstremizma i „islamističkog separatizma, nikad islama“. FT je od tada uklonio uvredljivi članak.

Francuska je u četvrtak najavila mjere za jačanje granične kontrole šengenskog područja. Također u četvrtak, francuski mediji izvijestili su da su vlasti otvorile više od 180 istraga zbog sumnje na nasilni ekstremizam od Patiyevog ubojstva 16. listopada, prenosi Logično.com.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:40