StoryEditor

Butković: Pelješki most bit će gotov za 3 godine

Piše D  /  02.02.2019., 07:02h

Očekuju se ulaganja u cestovnu infrastrukturu te bolju brodsku povezanost s otocima. Obećano je da će prioritet biti brza cesta Dubrovnik - zračna luka - granica s Crnom Gorom. Gost Teme dana HRT-a bio je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao nakon sjednice Vlade u Dubrovniku, kako je ova sjednica pokazala duh partnerstva i trajnog, kontinuiranog dijaloga kojeg Vlada vodi sa svim županijama i kako je to je dokaz da se samo na taj način može pridonijeti realizaciji političkih i gospodarskih prioriteta svih dijelova Hrvatske i na taj način smanjivati nejednakosti i jačati politiku ravnomjernog regionalnog razvoja.

Vlada je podržala nekoliko infrastrukturnih projekata na krajnjem jugu Hrvatske. Butković je rekao kako su pelješki most i zračna luka dvije najveće investicije ne samo u dubrovačko-neretvanskoj županiji, već u cijeloj Hrvatskoj.

- Njihova ukupna vrijednost je 650 milijuna eura i obje su sufinancirane od strane EU fondova, istaknuo je Butković.

- Brza cesta koja spaja Dubrovnik sa zračnom lukom, odnosno s granicom Crne Gore, prioritet je ove Vlade i proglašen je strateškim projektom RH, rekao je.

Butković je naglasio kako su posjetili gradilište pelješkog mosta i kako su bili oduševljeni brzinom radova.

- Rečeno nam je kako će do kraja svibnja biti zabijeno svih 148 pilota, rekao je i dodao kako ne treba raditi paniku, zato što projekt ima 4 faze. Prva faza je sam most, druga faza su pristupne ceste, a treća i četvrta faza je prometnica preko Pelješca s obilaznicom oko Stona.

- Sve treba biti gotovo za 3 godine i mi smo uvjereni da će to biti tako, rekao je ministar.

Butković je naglasio kako se krenulo u poslovno i financijsko restrukturiranje cestarskog sektora i taj plan se uspješno provodi. Napravljene su uštede u refinanciranju i stabilizirao se ovaj sektor.

- U 2019. godini nas očekuje odgovor oko buduće naplate cestarine na autocestama. Ubrzo ćemo predočiti javnosti sve varijante koje bi mogle biti. Cilj nam je uvesti onaj sustav naplate koji će biti najefikasniji i koji će stimulirati da što više naših građana koristi autoceste.

Butković je istaknuo kako je budućnost Croatia Airlinesa u pronalasku strateškog partnera koji će joj sa svježim kapitalom omogućiti da se bolje razvija.

- Vlada će osnovati povjerenstvo koje će raditi taj postupak, a uprava tvrtke će naći financijskog savjetnika, istaknuo je ministar.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:23