Article_Top_970x250

BUSOVAČA ZBRAJA ŠTETE Poplavljeno je oko 500 kuća i 200 pomoćnih objekata

POPLAVE U SREDIŠNJOJ BOSNI

BUSOVAČA ZBRAJA ŠTETE Poplavljeno je oko 500 kuća i 200 pomoćnih objekata

velj 05, 2019

Piše: Blanka Vujica

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tijekom poplava na prostoru općine Busovača poplavljeno je oko 500 kuća kao i još 200 pomoćnih objekata.

Poplavile su i javne ustanove kao što su osnovne i srednja škola te Dom zdravlja Busovača koji je nastavio ipak s radom pružanja medicinske pomoći.

Velika šteta na području općine Busovača načinjena je i na obradivim i neobradivim površinama, oštećeni su krovovi kuća ali i cijeli stambeni, pomoćni i privredni objekti.

Također, aktivirano je i 10 klizišta na području ove općine, te nekoliko potencijalnih.

Ipak, građane Busovače najteže je pogodilo oštećenje puteva, s obzirom na to da su lokalni putevi, koji i ranije nisu bili za pohvaliti, sada jako teško prohodni.

"Sva materijalna šteta se može nadoknaditi, ali lokalni putevi su najgora stvar, šanse za popravak svih puteva su jako male, što i ne očekujemo u brzom vremenskom roku", poručio je za Dnevnik.ba mještanin MZ Polje kod Busovače.

Podsjećamo, prije tri dana proglašeno je stanje prirodne nesreće u općini Busovača i to zbog poplava koje su ovo područje pogodile u noći s 2. na 3. veljače.

Na području općine Busovača postoje 22 mjesne zajednica, a najugroženija je bila MZ Kaonik, kao i Lugovi, Solakovići, Luka, Busovača II, Kaćuni i Gusti Grab.

Na magistralnom putu M5A Kaonik-Kiseljak došlo je do potpune blokade prometnice na više mjesta. Ipak, ova prometnica je sada prohodna.

Zbog obilnih padavina došlo je do isključenja el. energije u većini MZ, kao i do prekida dotoka pitke vode.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250