StoryEditor

Busovača: U povratničkom naselju Čep proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Piše D  /  11.11.2019., 11:11h

Svečano misno slavlje predvodio je gvardijan Fojničkog samostana fra Mirko Majdandžić. 

„Danas slavimo svetog Nikolu koji je svoj život živio čestito, koji je dao svjedočanstvo vjere, koji je svoj život poklonio Bogu. Glavno pitanje koje bismo mi mogli sebi danas  ovdje postaviti je pitanje života svakoga od nas, bez obzira na to šta radimo u životu, pitanje: „Hoću li  kad dovršim ovaj  dio svog života moć kazati da sam taj život proživio smisleno?“ Danas smo napravili takvo stanje i takvo vrijeme da gotovo sve što se radi  izgleda bez smisla, isprazno. Bog želi nas, naša  imena uvezati sa svojim imenom, da naše ime bude uvezano  sa Božjim imenom, a pošto je On život, pošto je On vječnost, pošto je On ljubav, onda je dano da taj naš život preuzima sve te Njegove osobine. Tako i mi postajemo vječni i možemo dijeliti ljubav, postajemo svemoćni uz Njega. Život sv. Nikole danas bi nama izgledao čudan, jer on ide da postane  mučenik, ide propovijedati, ne da provocira, već  zato što je bio uvjeren da je onaj put koji je on slijedio, koji je Isus ponudio, da je to toliko dobro. Mi danas, niti trebamo raditi što je radio sveti Nikola, niti trebamo ići daleko. Imamo nas ovdje, kršćane, katolike, Hrvate i možemo jedni drugima danas reći da ima način da budemo sretni u ovom životu, da ostvarimo ovaj svoj život koji može biti sretan i ispunjen ako smo ga poredali onako kako to Bog traži“, kazao je fra Majdandžić.

Dan prije, 9. studenog, na treći dan trodnevnice, posvećena je obnovljena filijalna crkva sv. Nikole Tavelića na Čepu. Svetu misu i posvetu predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.

„Trebamo shvatiti veličinu i ljepotu posvete crkve, ali tu zapravo prepoznajemo sebe kao djecu Božju. Dok doživljavamo posvetu crkve, mi obnavljamo svoju vjeru, da smo mi djeca Božja. Potrebno nam je da probudimo tu radost, da čujemo Božju riječ. Da dospije do naših  srca. U crkvu ulazimo kao kršćani,  da bi se susreli s Bogom, jer ovo je dom Božji, tu Bog stanuje, tu s Bogom komuniciramo, tu dolazimo moliti, ali i čuti Boga. To je taj navještaj riječi Božje. I onda, što se zapravo treba dogoditi? Da i mi Gospodina udomimo prihvaćajući Njegovu riječ i primajući Njegovo djelo. U središtu doma Božjeg je oltar koji ima više značenja. Oltar znači žrtvenik i simbolizira Krista, jer Krist je taj žrtvenik. Zato je potrebno shvatiti da je središte jedne župne zajednice, zajednice vjernika taj oltar, taj kamen koji simbolizira Krista i zato će biti posvećen tako što će biti pomazan, kao što smo i svi mi pomazani Kristovim uljem“, kazao je kardinal Puljić.

Među mnogobrojnim vjernicima i hodočasnicima, proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića i završetka obnove crkve na Čepu, kao i posveti iste, nazočilo je izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom.

Župnik župe sv. Ante Padovanskog fra Zoran Jaković zahvalio je svim  darovateljima, a napose dragom Bogu.

„Danas je posebno svečan i radostan dan za cijelu župnu zajednicu, a na osobit način za ovu malu povratničku zajednicu na Čepu, jer smo tijekom prošle i ove godine napravili velik posao, uložili puno truda i vremena kako bismo kompletno obnovili crkvu i doživjeli da zablista u punom sjaju“, kazao je fra Jaković, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:52