Busovača: Na spomen obilježju Križ na Žegi služena misa za poginule branitelje HVO-aVEčERNJI LIST -
StoryEditor
središnja bosna

Busovača: Na spomen obilježju Križ na Žegi služena misa za poginule branitelje HVO-a

Piše desk  /  04.09.2022., 22:00h

Na spomen obilježju Križ na Žegi u naselju Polje, općina Busovača, u nedjelju je služena sveta misa zadušnica, te su položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule branitelje. Misu zadušnicu predvodio je župni vikar župe svetog Ante Padovanskog Busovača fra Mario Dadić.

„Okupili smo se da proslavimo misu za naše poginule branitelje, posebice za poginule branitelje HVO-a iz Polja. Također, pod ovom  misom, sjećamo se i svih ostalih branitelja HVO-a Zbornog područja Vitez. Na početku ove svečane mise, dok razmišljamo o svojim grijesima, također se trebamo sjetiti poginulih branitelja zbog kojih smo se i okupili, njihove ogromne žrtve, dali su najvrjednije, položili su svoje živote na oltar Domovine za našu slobodu. Zbog toga im trebamo biti zahvalni i sjetiti  ih se, ne samo danas, već svaki dan i biti ponosni, jer da nije bilo njihove žrtve, siguran sam da ni mi danas ne bismo stajali na ovom mjestu. Neka im je vječna hvala i slava“, poručio je fra Dadić, prenosi Večernji list.

Svojom nazočnošću na svetoj misi zadušnici, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, počast poginulim braniteljima HVO-a i civilnim žrtvama rata odali su nositelj liste HDZ BiH – HNS za Zastupnički dom PS BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kandidatkinja na listi HDZ BiH – HNS za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, kandidatkinja na listi za Sabor ŽSB i zastupnica u Saboru ŽSB Suzana Krišto, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak, članovi braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Zajednice udruga HVO HB ŽSB Dragom Smoljom i predsjednikom UDVDR HVO HB Busovača Marinkom Ćosićem, predsjednica OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača Marija Ćosić, te članovi OO HDZ-a BIH Busovača, općinski vijećnici HDZ-a BiH, članovi obitelji poginulih branitelja i brojni sumještani. 

Devetnaest momaka, ljudi, dalo je svoje živote da bismo mi mogli slobodno živjeti na ovim prostorima: Jedinko Vujica, Franjo Prusac, Gabrijel Vujica, Mladen  Milinović, Jozo Milinović, Ivo Šušnja, Jozo Krišto, Branko Kegelj, Dragan Akrap, Marinko Puljić, Nikica Livančić, Marinko Blažević, Anto Bošnjak, Anto Katava, Jozun Blažević, Dragan Šteko, Jozo Blažević, Dušan Lukić i Mirko Čavara. Uz ovih 19, iz Polja je bilo još 60 teže i lakše ranjenih i zarobljenih, a 217 iz Busovače koji su dali svoje živote za obranu naše slobode na ovim prostorima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:34