StoryEditor

BUSOVAČA JOŠ BEZ VLASTI: Načelnik općine potpisao Odluku o privremenom financiranju

Piše D  /  08.01.2021., 09:01h

Stari/novi načelnik općine Busovača Asim Mekić je na temu ne održavanja konstituirajuće sjednice novoizabranog Općinskog vijeća Busovača oglasio se i za Centralna.ba pojasnio zbog čega je već zakazana sjednica u zadnji trenutak odgođena.

“Jutros sam na temelju svojih Zakonskih ovlasti potpisao Odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca kako ni uposlenici ni građani općine Busovača ne bi ispaštali zbog političkih nesuglasica u ovom trenutku. Naime, iako je i konstituirajuća sjednica OV Busovača i sjednica na kojoj se trebao donijeti proračun za 2021. bila zakazana do nje nije došlo jer je HDZ u zadnji trenutak odustao od istih. Razlog tome je pitanje profesionalnog statusa predsjednika općinskog Vijeća. Iako je HDZ tražio da predsjednik i dalje bude u profesionalnom odnosu, procijenili smo u pregovorima kako na to u ovom trenutku nismo spremni podržati iz niz razloga.

Iako imamo identične slučajeve u općinama Kiseljak i Kreševo mi nismo stvarali probleme oko konstituiranja novoizabranih općinskih vijeća u tim općinama. Ove općine su tako već konstituirale vijeće i usvojile proračun te normalno funkcioniraju, a SDA nije pravio pritiske na ovaj način prilikom formiranja istih i usvajanja proračuna iako i tu predsjednici OV nemaju profesionalan mandat, te smo podržali proces formiranja vlasti u ovim općinama.

Smatram kako ni u ovom slučaju nije trebalo blokirati navedeni proces i kako smo zbog građana trebali formirati vlast i usvojiti proračun, a sve ostalo je stvar našeg političkog dogovora. U međuvremenu sam poslao dopise svim političkim strankama koje čine OV Busovača oko održavanja konstituirajuće sjednice vijeća i preuzimanja mandata od strane vijećnika te ukoliko ne bude volje od strane HDZ-a da se proces završi i izabere predsjednik Općinsko vijeća najvjerovatnije će sjednicu zakazati najstariji vijećnik što Statut dopušta.

Iako sam mogao proglasiti i proračun za 2021. ostavljen je prostor da se do kraja trećeg mjeseca isti usvoji u redovnoj proceduri. Trenutno je najbitniji da imamo Odluku o privremenom financiranju kako bi omogućili da sve službe funkcioniraju i da što prije završimo proces formiranja vlasti u Busovači “

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:59