StoryEditor
omaška

Bush: Putin je pokrenuo brutalnu i neopravdanu invaziju na Irak...mislim, Ukrajinu...

Piše desk  /  19.05.2022., 08:54h

U jednom od svojih najopsežnijih javnih komentara o ruskoj invaziji na Ukrajinu od početka rata, bivši američki predsjednik George W. Bush u srijedu je usporedio ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog s Winstonom Churchillom, osuđujući pritom autokratski ruski režim.

"Način na koji zemlje provode izbore ukazuje na to kako se njihovi lideri ponašaju prema vlastitom narodu i kako se nacije ponašaju prema drugim nacijama", rekao je Bush i dodao da to nigdje nije jasnije nego u Ukrajini.

Bush je istaknuo da je Zelenski, kojeg je opisao kao "kul mali dečko" i "Churchill 21. stoljeća" bio osnažen izbornim legitimitetom prije nego što je počeo borbu za obranu svoje zemlje od ruske invazije.

Bush je to komentirao tijekom događaja u svom predsjedničkom centru na Southern Methodist University. Događaj je ispitao stanje demokracije i sigurnost američkih izbora u sjeni odbijanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da prizna gubitak od Joea Bidena te pobune koja je uslijedila u američkom Kapitolu 6. siječnja.

Tijekom svog 10-minutnog govora Bush je napravio pogrešku govoreći o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za kojeg je primijetio da je brutalno ugušio narodno neslaganje i zatvorio političke protivnike.

"Rezultat je nepostojanje kontrole i ravnoteže u Rusiji i odluka jednog čovjeka da pokrene potpuno neopravdanu i brutalnu invaziju na Irak", rekao je Bush prije nego što se trgnuo i ispravio. "Mislim, Ukrajinu."

Komentar je ostavio publiku u neugodnoj tišini. Zatim je Bush slegnuo ramenima i rekao ispod glasa: "Irak također."

Publika je prasnula u smijeh nakon što je Bush za grešku okrivio svoje godine - 75 godina.

Bush je nadzirao preventivnu invaziju na Irak 2003., koju su kritičari nazvali i brutalnom i neopravdanom. Više od 4000 američkih vojnika ubijeno je u ratu koji je uslijedio, zajedno s desecima tisuća iračkih civila.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 20:14