StoryEditor
nesuglasice

Burno na početku sjednice Zastupničkog FBiH

Piše desk  /  28.02.2023., 13:20h

Na samom početku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH došlo je do nesuglasica.

Kako javlja "Avazov" reporter sa lica mjesta, nakon što je pročitan dnevni red sjednice, na kojoj bi zastupnici trebali imenovati predsjednika FBiH, za riječ se javila Jasmina Bišćević-Tokić (SDA).

Ona je pozvala na prekid sjednice jer nije sazvana u skladu s Poslovnikom i Ustavom FBiH.

Poziv dobila 24. veljače

- Sjednica nije sazvana u skladu s Poslovnikom jer nije dostavljen akt da tri kandidata nisu postigli dogovor o predsjedniku. On je morao biti dostavljen uz poziv za sjednicu - navela je Bišćević-Tokić.

Ona je istakla da je poziv dobila 24. veljače.

- Vezano za točku Odluka o izboru predsjednika i dva potpredsjednika, dostavljen nam je zahtjev o izboru predsjednika koji su nam uputili izabrani kandidati za predsjednika odnosno dopredsjednika, Lidija Bradara i Igor Stojanović. Oni traže da mi kao Zastupnički dom postupimo u skladu s amandmanima iz Ustava FBiH kako bi mi donijeli konačnu odluku.

Navedenim amandmanom Ustava propisano je da tri kandidata izabrana u skladu odlučuju između sebe ko će obavljati dužnost predsjednika FBiH

Ako se ne dogovore, o tome će odlučivati Zastupnički dom.

Znači norma ovih zakona je jasna. Ja kao zastupnik nisam dobila dokaz da ova tri kandidata nisu postigla dogovor. Time ste prekršili Poslovnik, te vas kao najodgovornije lice pozivam da prekinete ovu sjednicu jer nije u sladu s Ustavom i Poslovnikom - navela je SDA-ova zastupnica.

Materijal dostavljen

Predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić kazala je da ima informaciju da je materijal dostavljen, ali je ipak tražila da se sve provjeri.

Nakon toga zatražila je pauzu.

Prisutnim novinarima se na pauzi obratio Mirsad Zaimović, šef Kluba SDA.

-  Mi jednu stvar ponavljamo već dugo, SDA je nezaobilazan faktor u formiranju vlasti, kao što je HDZ Trojka proglasila nezaobilaznim faktorom. Nisu sazreli uvjeti da biramo predsjednika FBiH, jer treba biti paket s premijerom i Vladom FBiH. Gospodin Lendo nece dati suglasnost - rekao je.

Dodao je da je jedno od rješenja da se izmijeni Ustav.

- Mi ćemo ustavne izmjene podržati, da se prostorom većinom bira Vlada FBiH. Sve ostalo je pravljenje političkog džuboksa od strane Čovića - rekao je.

Predlažu izmjene Ustava koje će podržati, naglašava.

- Želimo da proste većine definiramo u Ustavu i pomogli bi na taj način ovoj većini da formira vlast - stava je Zaimović.

Napomenuo je da SDA ima 13 delegata i da je nezaobilazan faktor i da se Ustav ne može koristiti prema potrebi.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:22