StoryEditor

Burke i nikabi zabranjeni u obrazovnim institucijama u Norveškoj

Piše D  /  06.06.2018., 07:06h

U priopćenju se navodi da je parlament podržao prijedlog Vlade o zabrani nošenja odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u institucijama za predškolsko obrazovanje, u školama, na fakultetima, kao i tijekom sati obuke za migrante.

Parlament u priopćenju navodi da će zabrana, koja je usvojena jučer, stupiti na snagu u kolovozu i da će se odnositi i na učenike i na nastavnike.

Zabrana nošenja burke i nikaba se ne odnosi na velike i male odmore, kao ni na aktivnosti koje nisu direktno povezane sa školskim satima. 

Svaka obrazovna institucija će biti odgovorna da prati ponašaju li se učenici i studenti u skladu sa zabranom, a višestruka kršenja ove mjere mogla bi biti kažnjena trenutnom suspenzijom ili trajnim isključenjem iz nastave, javio je "Sputnjik". 

Krajem svibnja, većina danskih poslanika podržalo je zabranu nošenja burke i nikaba u javnosti, koja će na snagu stupiti 1. kolovoza. 

Francuska, Belgija, Bugarska, Latvija i Danska su neke od europskih zemalja koje su već zabranile nošenje odjevnih predmeta koji prekrivaju lice u javnosti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:14