StoryEditor

Bulj: Treba blokirati ulazak BiH u EU dok Hrvati ne budu ravnopravni s druga dva naroda

Piše D  /  12.12.2018., 03:12h

Uslijed dva desetljeća šutnje institucija Republike Hrvatske o jednom od najvećih problema vanjske politike, došlo je do ove deklaracije, kazao je saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj tijekom rasprave o Deklaraciji o položaju hrvatskoga naroda u BiH..

Bulj smatra kako su Hrvati u BiH svedeni na razinu nacionalne manjine.

"Hrvatska diplomacija i državne politike su Hrvate u BiH svele na manjinsku razinu i od toga se hrvatska politika ne može oprati nikakvom deklaracijom, osim zajedničkom o pitanju opstanka Hrvata u BiH", rekao je Bulj te dodao kako se od Hrvata u BiH ne smije stvarati manjinski narod. 

"Prije godinu dana potpisali smo ovdje 20 mjera koje se ne nalaze u ovoj deklaraciji, a trebali su biti", dodao je.

Istaknuo je i kako se Hrvatska više bavi Ukrajinom i Krimom nego Hrvatima u BiH.

"Mi živimo u okolnostima gdje imamo tri naroda u BiH i gdje je interes Hrvatske i Srbije da se riješi taj problem. Srbija ga je riješila tako da ima Republiku Srpsku, a što Hrvati imaju? Mi se više bavimo problemom Ukrajine i Krima nego o problemima u BiH, od izbornog zakona nadalje", kazao je Bulj.

Dodaje i da su Hrvati ravnopravni samo na papiru.

"Taj narod je samo na papiru konstitutivan. Više nacionalne manjine imaju vlasti u pojedinim državama. Manje prava imaju Hrvati u BiH nego nacionalne manjine u Hrvatskoj.", dodao je.

Bulj je kazao i da Hrvatska treba blokirati BiH na putu u EU dok se pitanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda ne riješi.

"Zašto ne uvjetujemo ulazak BiH u EU rješavanjem hrvatskog pitanja u BiH. Imamo li mi snage to napraviti za Livno, Tomislavgrad, Grude, Travnik i Bugojno", upitao je MOST-ovac.

Hrvati iz BiH su ponosni, dodao je, oni nisu tu samo da bi im mi davali novac. 

"Ti ljudi su ponosni, mi ne smijemo stvarati percepciju o tim ljudima kao o nekomu tko traži novac. Oni moraju imati iste uvjete koje imaju Srbi i Bošnjaci. Oni moraju biti slobodni građani, Hrvati, koji imaju i hrvatsko državljanstvo. To je naš minimum. Da Hrvati imaju isto što i Srbi i Bošnjaci u BiH", kategoričan je Bulj.

I. C. / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:29