StoryEditor
hnž

Buhač: U najkraćem roku postići dogovor sa sindikatima zdravstvenih djelatnika

Piše desk  /  15.11.2023., 13:47h

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Marija Buhač i županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda razgovarali su s čelnicima Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivicom Anićem i Daliborom Vukovićem o aktualnom štrajku zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u.

Buhač je nakon sastanka najavila kako će na konstituirajućoj sjednici Vlade HNŽ-a u četvrtak, 16. studenoga, imenovati novi pregovarački tim koji će imati zadaću u najkraćem mogućem roku postići dogovor s predstavnicima sindikata zdravstvenih djelatnika, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

- Iako smo ovih dana tek preuzeli dužnosti i obveze, s ovim pitanjem nije bilo prostora za čekanje jer nam je zajednički cilj vratiti punu zdravstvenu skrb i uslugu svim našim sugrađanima, pacijentima zdravstvenih ustanova u našoj županiji. Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stajališta i, u skladu s onim što su mi suradnici iz resora zdravstva kazali, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novoga granskog kolektivnog ugovora – poručila je predsjednica Vlade HNŽ-a.

Dodala je kaka su novoj vladi „potrebni jasni financijski pokazatelji o tomu što taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i suglasnost svih sudionika zdravstvenog sustava koji su mjerodavni za isplate plaća zdravstvenim djelatnicima“.

- Medicinsko i nemedicinsko osoblje u našem zdravstvenom sustavu radi posao koji je teško usporediv s bilo kojim drugim. Podnijeli su poseban teret u onomu vremenu pandemije i strahova kojima smo tada bili izloženi, zbog čega smo ih svi zajedno i nazivali junacima u bijelom. Oni, kao i svi drugi, zavrjeđuju bolje uvjete rada, viša primanja i naše poštovanje. Obveza je Vlade to im i omogućiti, ali i osigurati stabilnost cjelokupnoga sustava odgovorno se držeći racionalnih okvira i objektivnih fiskalnih mogućnosti mjerodavnih institucija – kazala je Buhač.

Ministar Bevanda dodao je kako će gorući problem zdravstva u HNŽ-u zasigurno biti riješen dogovorom i to kroz nekoliko predstojećih dana, kako su sindikalni prijedlozi u postupku razmatranja i usklađivanja, ali i kako još nije trenutak za istupanje u javnost s brojkama.

- Već sam primio podrobno izvješće od predsjednika Pregovaračkoga tima Vlade, ali ovo je predsjedničin i moj prvi susret s gospodom iz sindikata i treba imati razumijevanja za ovih nekoliko dana dok konsolidiramo procese i ponudimo konačan prijedlog – kazao je Bevanda, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:32