StoryEditor
kristalno čista situacija

Buhač: Osnovica plaće proračunskim korisnicima HNŽ-a neće pasti ispod minimuma

Piše fena  /  08.12.2023., 15:58h

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) neće dozvoliti da osnovica plaće padne ispod minimuma, a sindikalnim korisnicima obećava nastavak razgovora, istaknula je predsjednica županijske vlade Marija Buhač nakon sastanka s čelnicima šest sindikalnih organizacija, korisnika proračuna HNŽ-a, održanog u petak u Mostaru.

- Danas smo imali sastanak sa sindikalnim predstavnicima u sklopu kontinuiranih razgovora s našim socijalnim partnerima. Na sastanku smo tražili razumijevanje za vrijeme, s obzirom na to da smo došli u vrijeme štrajka zdravstvenih djelatnika i kada treba izraditi rebalans proračuna. Ono što je ključno, a što sam i rekla na današnjem sastanku, da nismo bili usmjereni na proračun, jučer nijedan proračunski korisnik ne bi dobio plaću. U tom kontekstu sam tražila razumijevanje - kazala je Buhač.

Na sastanku su, kako kaže, željeli napraviti kristalno čistu situaciju vezanu za proračun i stanje financija.

- Htjeli smo razriješiti zabludu u koju su dovedeni kako sindikalni predstavnici, tako i cjelokupna javnost, a u njoj smo bili i mi dok nismo došli na ove pozicije i dok nismo napravili kompletnu financijsku analizu. Na tim načelima tražili smo razumijevanje sindikalnih predstavnika u cilju očuvanja opstojnosti ove županije i njenog daljnjeg razvoja - kazala je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada sindikalnim predstavnicima obećala nastavak ovih razgovora, prije svega u smislu ispunjavanja obveza Vlade za sudske presude i izvansudske nagodbe.

- To je nešto što danas nismo uspjeli analizirat niti dati konačan stav, ali smo obećali da ova Vlada neće dozvoliti da osnovica plaće padne ispod minimuma, što se tvrdilo ovih dana u javnosti i to želim javno reći. Minimalna osnovica plaće je 630, a u ovoj županiji je 638 maraka i opet naglašavam, mi nećemo dozvoliti da ona padne ispod minimuma - kazala je premijerka.

Što se tiče povećanja koeficijenata u 2024. godini, predsjednica Vlade HNŽ-a kazala je da ono iznosi 21 milijun maraka plus na plaćama.

- To povećanje u 2023. godini iznosilo je 17 milijuna plus na plaćama, što je više od povećanja naplate poreznih prihoda u proračunu, a za 2024. iznosi 21 milijun maraka, što ne prati paralelno povećanje, odnosno očekivano povećanje poreznih prihoda. Mislim da se to treba znati uz onu činjenicu koja je prezentirana o 80 milijuna viška, a mi smo na rebalansu već rekli da nema nikakvog viška, štoviše, izgledno smo u minusu i mislim da su to činjenice koje su najviše dovele u zabludu sindikat i cijelu javnost - kazala je Buhač.

Ministar financija HNŽ-a Adil Šuta kazao je kako su od Federalnog ministarstva financija dobili gornje granice što se tiče poreznih prihoda.

- To je obavezna instrukcija za sva ministarstva i u skladu s tim se moramo ponašati. Federalna vlada također je najavila određene reforme u poreznom sistemu koje se tiču i plaće i dohotka i doprinosa za zdravstveno i mirovinsko. U sve to ulazimo ozbiljno i svemu tome pristupamo sistematično, želimo riješiti ono što nas očekuje u narednom periodu i posvetit ćemo maksimalnu pažnju da se domaćinski odnos nastavi dijelima u periodu koji dolazi. Želimo omogućiti rast prihoda koji su u nadležnosti naše županije i zajedničkim snagama osigurati bolji standard svim građanima županije, pa tako i našim proračunskim korisnicima - kazao je Šuta.

Ulaganje u socijalni segment, poljoprivredu i turizam, dodao je, direktno će doprinijeti rastu, razvoju i zapošljavanju, a indirektno će omogućiti vraćanje tih sredstava u proračun.

- To su srednjoročne i dugoročne mjere i samo zajedničkim snagama na realnim osnovama možemo unaprijediti socijalno stanje u ovoj županiji u svim segmentima. To će biti naša intencija u narednom periodu - ustvrdio je ministar Šuta. 

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Adnan Velagić kazao je da će ovo ministarstvo i Vlada poštovati sve što je potpisano do sada.

- Imamo kolektivni ugovor, a prema njemu Vlada HNŽ-a i ovo ministarstvo povezali su se i ispoštovali da od 1. rujna tekuće godine dođe do povećanja plaća svim zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a nakon toga od 1. siječnja 2024. godine doći će do novog uvećanja plaća, sve u skladu s izmijenjenim koeficijentima koji su za određeni postotak uvećani. Pratit ćemo dinamiku i poštovati sve odluke Vlade, potrebno je određeno vrijeme da se sve sagleda i stabilizira. Nadam se da će u narednom periodu doći i do novih iskoraka u pozitivnom pravcu - kazao je Velagić.

Kada je u pitanju problematika pravomoćnih sudskih presuda, Vlada će o toj temi obaviti razgovor sa županijskim javnim pravobraniteljem, na osnovu čega će izraditi program rješavanja i tog pitanja.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 15:39