StoryEditor
1. veljače

Bugarska obilježava sjećanje na žrtve komunističkog režima

Piše fena  /  01.02.2023., 16:13h

Bugarska je 1. veljače obilježila Dan počasti žrtvama komunističkog režima. U Parlamentu su poslanici obilježili ovaj Dan minutom šutnje i čitanjem deklaracije, javlja bugarska novinska agencija BTA.

Dana 1. veljače 1945. godine na Centralnom groblju u Sofiji pogubljena su tri regenta, 22 ministra pet vlada koji su bili na dužnosti između 11. veljače 1940. i 8. rujna 1944., osam kraljevskih savjetnika, 67 zastupnika 25. redovne narodne skupštine i 47 visokih vojnih oficira nakon što su ranije tog dana osuđeni na smrtnu kaznu od strane 1. i 2. vijeća 'Narodnog suda'.

Na inicijativu bivših bugarskih predsjednika Želja Želeva i Petra Stojanova, 1. veljače se od 2011. godine službeno obilježava kao Dan počasti i zahvalnosti žrtvama komunističkog režima.

Prijedlog za minut šutnje u Skupštini došao je od zastupnika Rumena Hristova nakon što je pročitao deklaraciju u ime svoje grupe GERB-UDF. Nakon toga stigao je formalni prijedlog Nikole Minčeva iz Nastavak promjene.

Hristov je također rekao: "Ne smijemo zaboraviti nasilnu promjenu imena bugarskih Turaka i njihovo protjerivanje, cinično nazvano 'Proces regeneracije'. Pokušajima da se umanje značaj i zaborave zločini komunizma treba se odlučno suprotstaviti svaki Bugarin jer nema mjesta ideologiji kada su nevini životi oduzeti."

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:42