StoryEditor
zategnuti odnosi s rusijom

Bugarska ne vidi potrebu za razmještanjem NATO trupa na svom teritoriju

Piše hina  /  21.12.2021., 22:24h
Bugarska ne vidi potrebu za razmještanjem vojnika NATO saveza na svom teritoriju, kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini granice s Ukrajinom, izjavio je bugarski ministar obrane Stefan Janev.

Stefan Janev potvrdio je da se unutar NATO-a raspravlja o različitim opcijama odgovora, uključujući uspostavljanje vojne nazočnosti u Bugarskoj i Rumunjskoj, crnomorskim članicama NATO-a, u okviru njegove misije Ojačana prednja prisutnost.

NATO je tu misiju iskoristio za raspoređivanje vojnih snaga u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj.

"Moj stav je da takva rasprava, odnosno pristup, može dovesti do nepoželjnog povećanja napetosti u regiji", napisao je Janev na Facebooku.

Kazao je da za sada nema razloga da se gomilanje ruskih trupa smatra izravnom prijetnjom Savezu i njegovoj sigurnosnoj zoni.

"U tom smislu, ne vjerujem da postoje potrebne okolnosti koje mogu opravdati odluku o upućivanju dodatnih vojnika na naš teritorij", napisao je.

Rekao je kako će Bugarska, koja se pridružila NATO-u 2004., nastaviti pratiti situaciju i spremna je povećati kapacitet vlastitih nacionalnih snaga u kontekstu savezničkog kapaciteta za odvraćanje i obranu ako to bude potrebno.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 09:11