StoryEditor
ulazak u šengen

Bugari optužuju Nizozemsku za cinizam jer Hrvatska može u Šengen, a oni ne

Piše desk  /  03.12.2022., 18:48h

Nakon što je nizozemski premijer Mark Rutte izjavio kako Bugarska ne može biti primljena u Šengen, dok s druge strane Hrvatska može, bugarski političari uputili su niz burnih reakcija.

Prvi koji se oglasio bio je predsjednik Bugarske Rumen Radev koji je stav Nizozemske opisao kao cinizam.

"Nedavno su tri bugarska policajca poginula čuvajući vanjsku granicu Europske unije. Premijer Nizozemske Mark Rutte je rekao kako se granica može prijeći za 50 eura. Bugarska umjesto europske solidarnosti dobija cinizam", rekao je Radev.

Sličnog je stava i potpredsjednica Bugarske Iliana Iotova.

"Svojom odlukom toleriraju dvostruke standarde u Europi. Nešto što nije u osnovi stvaranja Europske unije. Nizozemska je dala najbolji božićni poklon svim euroskepticima i populističkim strankama u Europi", poručila je potpredsjednica države.

Povodom stava Nizozemske reagirali su i europarlamentarci iz Bugarske.

"Bugarska ima pravo da bude dio Šengena jer ispunjava sve kriterije koji reguliraju ovo pitanje. Već 11 godina Europska komisija i EU parlament uporno pozivaju Europsko vijeće da donese odluku, ali bezuspješno. Dvostruki standardi stvaraju osjećaj nepravde među građanima", rekao je bugarski europarlamentarac Ilhan Kjučuk.

Podsjetimo, ministri zemalja članica EU o proširenju Šengena trebali bi glasati 8. prosinca, a dužnosnici će odlučiti hoće li Rumunjska, Hrvatska i Bugarska postati dio Šengenske zone.

Dok za Hrvatsku postoji jedinstven stav kako bi trebala postati dio Šengena, članice EU imaju podijeljena razmišljanja o članstvu Bugarske i Rumunjske.

Dnevnik.ba

01. veljača 2023 05:20