StoryEditor
velika britanija

Buckinghamska palača objavila datum krunidbe kralja Charlesa

Piše desk  /  11.10.2022., 20:42h

Krunidba kralja Charlesa III. održat će se u subotu, 6. svibnja 2023. godine u Westminsterskoj opatiji, objavila je Buckinghamska palača. Na povijesnoj ceremoniji tada će uz Charlesa biti okrunjena i Camilla, kraljica supruga.

Kada bude krunidba, kralj Charles će imati 74 godine te će postati najstariji monarh koji je okrunjen. Tog dana ujedno je rođendan njegovog unuka Archieja, sina princa Harryja i Meghan Markle, prenosi Index.hr.

Ceremonija će kombinirati moderno i drevno

Krunidbe se održavaju u londonskoj Westminsterskoj opatiji već više od 900 godina te je ona "mješavina vjerskog i ustavnog simbolizma". Nadbiskup Canterburyja predvodit će pomazanje, blagoslov i posvećenje kralja Charlesa. 

Palača je naglasila da će ceremonija kombinirati drevno i moderno, rekavši da će biti "ukorijenjena u dugogodišnjoj tradiciji" i da će "odražavati ulogu monarha danas i gledati prema budućnosti". 

Krunidba kralja Charlesa navodno će biti kraća i jeftinija nego dosad

Očekivalo se da će Charles biti okrunjen nešto kasnije jer je kraljica Elizabeta službeno okrunjena 2. lipnja 1953. godine. Ceremonija krunidbe Elizabete II. trajala je gotovo tri sata, ali kraljevski izvori sugeriraju da će ceremonija sljedeće godine biti kraća, raznovrsnija i s puno manjim brojem uzvanika.

Smatra se da kralj Charles III. želi da njegova krunidba postavi ton moderne monarhije, a da pritom zadrži nešto od pompe i veličanstvenosti koja je zapanjila svijet tijekom ceremonija kraljičinog pogreba. Ceremonija krunidbe trebala bi biti skraćena s više od tri sata na nešto više od sat vremena; jeftinija i "više reprezentativna za različite zajednice i vjere".

Za razliku od kraljevskih vjenčanja, krunidba je državna svečanost, financira ju vlada i, u konačnici, vlada odlučuje o popisu gostiju. Popis uzvanika za ceremoniju vjerojatno će biti smanjen s 8000 na 2000, pri čemu će izostati stotine plemića i parlamentaraca.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 16:39