StoryEditor
graška

Brzi vlak iz Splita za Osijek čekao na semaforu 42 minute jer je prometnik - zaspao

Piše desk  /  17.07.2022., 19:27h

Kao da 13 sati putovanja od Splita do Osijeka nije dovoljno, vlak je zbog pospanih djelatnika zakasnio još dodatne 42 minute...

Gafovi, čini se, ne prestaju zaobilaziti brzi vlak koji povezuje Slavoniju i Dalmaciju. Ovaj put je, kako doznaje RTL.hr,  vlak iz Splita za Osijek kasnio čak 42 minute jer je prometnik na kolodvoru jednostavno - zaspao. 

Vlak je stigao pred Sveti Ivan Žabno i stao na signalu, odnosno semaforu i čekao... Prolazile su minute, njih ukupno 42, i dok je prometnik spavao, vlak je i dalje čekao. RTL.hr piše da su uspavanog prometnika pokušali zvati mobitelom, ali bezuspješno, sve dok mu šef kolodvora nije zakucao na vrata. Čak je i on morao lupati neko vrijeme da bi se prometnik probudio iz dubokog sna i - napokon propustio vlak. 

Vlak je tako stajao na ulaznom signalu od 7.40 pa do 8.22 sati. 

HŽ je samo potvrdio da je vlak stajao na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno, no nisu htjeli komentirati što se točno dogodilo pa je upit poslan i kolodvoru Sveti Ivan Žabno. 

- Dana 17. srpnja 2022. od 7.54 do 8.20 sati na pruzi L214 Gradec-Sveti Ivan Žabno na ulaznom signalu kolodvora Sveti Ivan Žabno vlak 1783 stajao je 26 minuta. Uzrok stajanja vlaka je osobni propust prometnika vlakova kolodvora Sveti Ivan Žabno. Zbog navedenog protiv radnika provest će se postupak sukladno Pravilniku o radu i Kolektivnom ugovoru HŽ Infrastrukture d.o.o. Radnik će biti pisano upozoren na propust uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Također, radnik se upućuje Komisiji za štete zbog prouzročenog zakašnjenja vlaka - priopćili su s kolodvora i dodali kako djelatnik nije bio u alkoholoziranom stanju. 

Priznali su, dakle, da je vlak kasnio zbog propusta prometnika, ne i da je zaspao. No što je s putnicima? U vlaku ih je bilo 96.

- Sukladno Uredbi EZ br. 1371/2007 o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu, putnici ostvaruju pravo na naknadu za kašnjenje u sljedećim slučajevima - za kašnjenje od 60 do 119 minuta naknada se isplaćuje u visini od 25 % cijene karte, a za kašnjenja dulja od 120 minuta naknada se isplaćuje u visini od 50 % cijene karte - odgovorili su za  RTL.hr.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 11:06