StoryEditor
eu fondovi

Brza cesta preko zapadne Hercegovine u mreži EU koridora

Piše desk  /  18.05.2023., 12:53h

Brza cesta, koja će spajati Mostar preko zapadne Hercegovine, odnosno Širokog Brijega i Gruda s Imotskim u Republici Hrvatskoj, ušla je na popis projekata koji će biti u vrhu prioriteta kada govorimo o mogućnosti dobivanja sredstava iz fondova Europske unije, prenosi Večernji list BiH.

Naime, jučer je na summitu o povezivanju u Budvi šest regionalnih ministara prometa i veza, među kojima i ministar Edin Forto, s predstavnicima Europske komisije potpisalo dokument o unaprjeđenju karta transeuropske prometne mreže TEN-T.

Projekti na ovoj prometnoj mreži imaju prioritet za sufinanciranje iz fondova EU-a i zbog toga je dodatak novih koridora unutar BiH od krucijalnog značaja.

Kada je riječ o BiH, osim brze ceste Mostar - Imotski, proširena je željeznička prometna mreža dodavanjem nastavka pruge od Novog Grada prema Hrvatskoj, pruga Čapljina - Trebinje - Nikšić - Podgorica, kao i cestovna veza od Tuzle prema Srbiji.

Ministar Forto naglasio je kako BiH mora pratiti trendove u regiji i EU, pogotovo kada je riječ o izgradnji željezničke infrastrukture i modernizaciji željezničkog prometa koji je neopravdano zanemaren.

Razgovarano je i o dodatnom cestovnom uvezivanju kojim bi se omogućilo sufinanciranje dionice brze ceste Jajce - Bihać na koridoru koji bi povezao Tiranu, Podgoricu, Sarajevo i Unsko-sansku županiju s Hrvatskom i Slovenijom. Projekt "Jajce - Bihać" bit će razmatran u sklopu inicijative za izgradnju ovog pravca kroz pet zemalja. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:56