StoryEditor

Bruxelles: Tisuće prosvjednika protiv UN-ova sporazuma o migrantima

Piše D  /  16.12.2018., 05:12h

Organizatori kažu da su protivnici sporazuma zasjenili okupljanje manje grupe onih koji su iskazivali potporu sporazumu, prenosi Hina.

U sklopu većeg prosvjeda, koje su organizirale desno orijentirane flamanske stranke u dijelu Bruxellesa nedaleko od institucija EU-a, okupilo se oko 5500 prosvjednika.

Protudemonstracije su okupile oko 1000 ljudi, a organizirale su ih lijevo orijentirane grupe i nevladine organizacije. One su održane u središtu glavnoga grada Belgije.

Prošlu subotu se najveća stranka koalicije belgijskoga premijera Charlesa Michela povukla upravo zbog spora oko potpisivanja sporazuma o migracijama. No on je kazao da će njegova vlada nastaviti djelovati kao manjinska.

Frankofoni liberal Michel je kazao da je “uzeo na znanje” informaciju o odlasku flamanske stranke N-VA iz koalicije četiriju stranaka formirane 2014. godine te da će izmijeniti sastav vlade. Ta je zadaća iznimno zamršena u dvojezičnoj Belgiji u kojoj se ministarska mjesta moraju ravnopravno raspodijeliti između frankofonih i političara koji govore nizozemski.

Belgiju već u svibnju čekaju izbori pa promatrači očekuju da neće doći do velikih promjena u izbornom kalendaru.

Desničarska N-VA, najveća stranka u parlamentu, objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel u ponedjeljak odbio njihov zahtjev da se odustane od potpisivanja takozvanog Marakeškog sporazuma.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:14