StoryEditor

Brotnjaci po krvne nalaze više ne moraju ići u Mostar

Piše D  /  03.11.2018., 06:11h

Obiteljska medicina
 
U nedavno prezentiranom izvješću općinskim vijećnicima ističe se kako je Dom zdravlja Čitluk u tom razdoblju proširio svoje usluge uvođenjem, odnosno ponovnim uspostavljanjem, specijalističkih ambulanti kirurgije, ortopedije, psihijatrije te neurologije i radiologije. Zbog potreba pacijenata proširene su i poboljšane usluge medicinsko-biokemijskog laboratorija. Naime, Dom zdravlja Čitluk je vlastitim sredstvima osigurao usluge vađenja i slanja krvi i drugih uzoraka za pretrage i analizu koje se rade u SKB-u Mostar. To se čini dva puta tjedno (ponedjeljkom i četvrtkom), a rezultate analiza pacijenti preuzimaju u laboratoriju Doma zdravlja Čitluk, bez dodatnih troškova oko odlaska u Mostar.

Osjetno je i povećan broj mladih liječnika opće medicine, čime je omogućeno uvođenje pripravnosti liječnika kako bi pacijenti u svakom trenutku bili što zaštićeniji. Reorganiziranjem postojećeg medicinskog osoblja na Odjelu hitne medicinske pomoći povećan je broj medicinskih tehničara u smjenama. Kako je temeljni cilj te ustanove razvoj obiteljske medicine, Dom zdravlja Čitluk sve više vlastitih sredstava izdvaja za specijalizaciju iz tog područja, kao i za dodatnu edukaciju i usavršavanje medicinskog osoblja s ciljem unaprjeđivanja obiteljske medicine, što je sukladno tzv. PAT programu.

Sukladno potrebama Doma zdravlja Čitluk, Federalno ministarstvo zdravstva je toj čitlučkoj zdravstvenoj ustanovi odobrilo dvije specijalizacije za 2018. upravo iz obiteljske medicine koje će u cijelosti vlastitim sredstvima financirati Dom zdravlja Čitluk. Dom zdravlja vlastitim sredstvima financira i svoja tri liječnika za dodatnu obuku iz obiteljske medicine. Trenutačno su dvije liječnice, zaposlenice Doma zdravlja Čitluk, na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije te interne medicine, kojima bruto plaće u potpunosti pokriva DZ Čitluk.
 
Mikrobiološki laboratorij
 
Tako je ovih dana završen postupak digitalizacije postojećih analognih rendgenskih uređaja pa se sav radiološki slikovni materijal nalazi u digitalnom obliku. Unutar radiološke službe počeo je raditi i specijalist radiologije kako bi se radiološke snimke i radile i očitavale na jednom mjestu.

U planu su i unutarnja obnova, poludigitalizacija uređaja, puštanje u rad mamografa, uspostava oftalmološke i otorinolaringološke ambulante, opremanje i uspostavljanje mikrobiološkog laboratorija i centra za fizikalnu rehabilitaciju koji uključuje rad logopeda...

16. travanj 2024 16:58