StoryEditor

Brojni izletnici automobilima su se uputili prema vrhu Biokova, HGSS upozorava: Nemojte ići

Piše D  /  28.12.2020., 02:12h

Najviši vrh na Biokovu, 1762 metara visok Sveti Jure, prekriven je debelim snijegom od čak 40 centimetara koliko je izmjereno danas, a u nanosima ga je bilo i više od metra. Temperatura se ondje ni u najtoplijem dijelu dana, oko 14 sati nije dizala iznad minus dva stupnja Celzijusa, piše Slobodna Dalmacija.

Cesta koja vodi od Parka prirode Biokovo od vrha Sveti Jure jednosmjerna je prometnica koja je sada prekrivena snijegom pa se njome vozi na vlastitu odgovornost. Mnogi vozači u Dalmaciji ne stavljaju zimske gume i ne posjeduju opremu za takve uvjete pa za njih to može biti opasno i trebali bi razmisliti dva puta prije nego se zapute. A za zadnjih šest kilometara je cesta u potpunosti zatvorena i postavljen je lanac kako auti ne bi mogli prolaziti.

Na Facebook stranicama HGSS Stanice Makarska, djelatnici su jučer napisali nekoliko upozorenja svim izletnicima i planinarima koji su imali namjeru upustiti se u snježnu avanturu moleći ih da to ne čine.

- Zadnjih dana na Biokovu vladaju snježni uvjeti, a park prirode Biokovo je službeno zatvoren. Stoga, nakon niza intervencija tijekom dana zbog nepromišljenih izletnika koji se s osobnim vozilom neopremljenim za snježne uvjete upute na avanturu koje završe pozivom HGSS-u kako su zapeli u snijegu. Moramo vas upozoriti da se ako ne morate ne upućujete na Biokovo a pogotovo ne nepripremljeni za snježne uvjete, te da ne govorimo s kakvim sve posljedicama taj put može završiti. Želimo svima sretan i blagoslovljen Božić te dajmo sve od sebe da ga provedemo u miru i krugu svojih obitelji. U slučaju potrebe možete nas dobiti pozivom na 112, napisali su iz makarskog ogranka HGSS-a.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 20:22