Article_Top_970x250

Broj umirovljenika u BiH za gotovo 51.000 veći nego 2014.

zabrinjavajući trend

Broj umirovljenika u BiH za gotovo 51.000 veći nego 2014.

svibnja 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Broj umirovljenika u BiH se, prema podacima Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS i Federalnog zavoda za mirovinskoi invalidsko osiguranje, u posljednjih pet godina povećao za više od 50.000, a prema mišljenju stručnjaka, s obzirom na to da imamo konstantan odlazak radne snage, problem bi mogao biti još izraženiji.

"Broj umirovljenika u Republici Srpskoj je u travnju 2014. godine iznosio 246.051, dok ih je u travnju ove godine bilo 263.235", stoji na službenoj stranici Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS, na osnovu čega možemo vidjeti da se broj umirovljenika u RS za pet godina povećao za 17.184, pišu Nezavisne.

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u travnju 2014. u FBiH su bila 383.062 umirovljenika , dok ih je u travnju 2019. bilo 416.672, što govori da se broj umirovljenika u FBiH povećao za 33.610.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da se suočavamo s problemom za koji u ovom trenutku nemamo rješenje, a u pitanju je kontinuirani rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja umirovljenika.

"Mi očekujemo da će u RS broj umirovljenika rasti i u narednih 10 godina. Što se tiče odljeva radne snage, također imamo kontinuiran pad broja aktivnog stanovništva. To su dva veoma negativna trenda, što će se svakako odraziti na ekonomski rast i RS i BiH", kazao je Aćić za Nezavisne.

Naglasio je da je pored neizvjesnosti u smislu ekonomskog rasta, upitna i održivost sustava socijalne zaštite na principu međugeneracijske solidarnosti.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, naveo je da je neophodno organizirati gospodarsku aktivnost kako bi se riješio ovaj problem, što, kako kaže, nije neizvedivo.

"Mi ne možemo ako u čaši imamo dva decilitra vode popiti tri, morat ćemo se prilagođavati. Koliko budemo imali mogućnosti toliko ćemo i isplatiti mirovina. U nekom kratkom i srednjem roku se mi možemo zaduživati, ali dugoročno nam više nitko neće dati ni kredit", rekao je Radivojac.

Dodao je da, ukoliko u RS ostanu uglavnom samo umirovljenici, postoji mogućnost da će zbog društva, čistog zrarka i prirode umirovljenici iz EU dolaziti kod nas.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kazao je da princip međugeneracijske solidarnosti nailazi na problem ne samo u BiH, nego i u regiji, pa i u svijetu.

"Razlika je u tome što BiH ima niz faktora, počevši od većeg broja umirovljenika, drugih korisnika socijalne zaštite po raznim osnovima, a i ono što je evidentno u proteklih 10 godina jest značajan broj odlazaka stanovništva", rekao je Čavalić.

Dodao je da se u proteklih desetak godina kreira izuzetan pritisak na umirovljeničko-invalidsku zaštitu.

"Rješenje će, oslanjajući se na iskustva zapadne Europe, biti vjerojatno dizanje ljestvice za dostizanje mirovine- da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina", ističe Čavalić.

Zaključio je da će se možda ići na trostubni miroviski sustav, koji je uvela Hrvatska, a koji se bazira na trostubnom principu.

"Jedan stub su obvezne državne mirovine, zatim neobvezne državne mirovine i privatne mirovivne", pojasnio je Čavalić.

U Fondu MIO RS su kazali da ne strahuju od povećanja broja umirovljenika u RS.

"Mi smo 2018. godine imali porast broja umirovljenika od 1,2 posto i to nije veliki porast, ali bi bilo dobro da je on manji. Kada govorimo o podacima fondova u okruženju, mi nismo ni među najboljima ni među najgorima, ali ima fondova gdje je postotak rasta manji od našeg", rekli su u Fondu.

Naveli su da je u prethodnim godinama bilo perioda kada je porast broja korisnika na godišnjoj razini bio preko 10.000, što je bila jako nepovoljna tendencija.

"Kada uzmemo podatke po godinama vidjet ćemo da nešto veći rast imamo 2016. godine, a razlog većeg rasta je odlazak u mirovinu majki kojima se na svako dijete odbijala po jedna godina staža i promjena prema kojoj policajci odlaze u mirovinu  sa 40 godina radnog staža", pojasnili su u Fondu MIO RS.

U Federalnom zavodu za mirovinskoi invalidsko osiguranje su kazali da u narednom periodu ne strahuju od povećanja broja umirovljenika.

"Naprotiv, očekujemo povećanje broja zaposlenih, kao i da će omjer zaposlenih i umirovljenika biti povoljniji u narednom periodu", kazali su u Zavodu.

Godina  Penzioneri
2014 246.051 (RS)
2014. 383.062 (FBiH)
2019 263.235 (RS)
2019 416.672 (FBiH)

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250