Article_Top_970x250

Broj mrtvih i dalje raste, a građani se ne pridržavaju pravila izolacije. Izrečeno 359.000 kazni

francuska

Broj mrtvih i dalje raste, a građani se ne pridržavaju pravila izolacije. Izrečeno 359.000 kazni

tra 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Jedna osoba završila je u zatvoru zbog kršenja strogih pravila o izolaciji, zbog kojih je izrečeno skoro 359.000 kazni u cijeloj zemlji, dok istovremeno broj smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije koronavirusa i dalje raste, priopćile su vlasti u Francuskoj.

Ministar policije Christopher Castaner upozorio je građane da otpišu sve planove za putovanja tijekom školskog raspusta, koji počinje ovog vikenda, te je obećao da će kazniti bilo kakva neopravdana putovanja, dok država brzim vlakovima, opremljenim kao bolnice, nastavlja evakuaciju oboljelih iz ugroženih područja.

Vlada je do danas evakuirala skoro 300 pacijenata iz bolnica iz teško pogođenih dijelova zemlje u manje opterećene, a neki su prebačeni i u druge države, poput Njemačke, Švicarske i Luksemburga.

Trećina od 499 smrtnih slučajeva zabilježenih u Francuskoj u prethodna 24 sata bila je iz regije Il de France, u kojoj se nalazi i glavni grad Pariz, saopćila je vlada. Broj smrtnih slučajeva u cijeloj državi sada iznosi 3.523.

Kako kriza eskalira, sud u Calaisu na sjeveru zemlje osudio je 20-godišnjaka na dva mjeseca zatvora nakon što je uhvaćen osam puta bez dokumenata, koje stanovnici moraju pokazati ako napuste kuću zbog hitnog slučaja.

U Parizu je 22-godišnji muškarac osuđen na 105 sati rada u zajednici, također zbog višestrukog kršenja karantina.

Dnevnik.ba