Article_Top_970x250

Broj Hrvata smanjen zbog promjene granica općine

TEŠANJ

Broj Hrvata smanjen zbog promjene granica općine

sij 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ured načelnika općine Tešanj reagirao je na tekst u Večernjem listu u kojem se navodi kako se u ovoj općini dogodilo etničko čišćenje nad Hrvatima jer je njihov broj s prijeratnih 9000 pao na samo 1500. U dopisu stoji kako nikakvog etničkog čišćenja nije bilo, nego je promjenom granica općine došlo do promjene broja Hrvata koji žive u Tešnju.

- Područje naselja Vitkovci i Vrela pripojeno je Daytonskim sporazumom drugom entitetu, čime je broj stanovnika smanjen za oko 1500. Osim toga, 5729 stanovnika je pripojeno novoosnovanoj općini Usora, a od toga je više od 5000 Hrvata, prenosi Večernji.ba

Prema tome, etnički sastav današnje općine Tešanj posljedica je agresije i Daytonskog sporazuma te formiranja općine Usora (od dijelova općine Tešanj i Doboj) odlukom visokog predstavnika u prosincu 1997. godine.

Također, ističemo da jedinice Armije BiH i 110. brigade HVO-a Usora tijekom agresije na našu zemlju ne samo da nisu imale oružani sukob nego su u Tešnju i u najtežim danima sačuvani tradicionalno dobri međuljudski odnosi uz poštovanje civlizacijskih i drugih vrijednosti.

Iznesena konstatacija je štetna za stanovnike općine Tešanj i Usora, kao i za istinu o zbivanjima tijekom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu - navodi se u reagiranju Ureda općine Tešanj na tekst objavljen u Večernjem listu. 

Dnevnik.ba