Article_Top_970x250

Brodsko-posavska policija nije zabilježila nikakav incident u Okučanima

obljetnica bljeska

Brodsko-posavska policija nije zabilježila nikakav incident u Okučanima

svibnja 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Brodsko-posavska policija u petak nije zabilježila nikakav incident tijekom obilježavanja 25. obljetnice akcije Bljesak u Okučanima, koju je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napustio jer su neki od sudionika nosili odoru sa znakom i grbom "Za dom spremni".

Kako se sporni natpis nalazi u amblemu udruge (HOS), koja je službeno registrirana u Uredu državne uprave, nije bilo nikakvog policijskog postupanja, kažu iz policije.

Predsjednik Milanović u petak je poručio kako ubuduće neće sudjelovati na događajima na kojima će se netko pojaviti s natpisom "Za dom spremni", ocijenivši da se "ova namjerna provokacija u Okučanima dogodila jer je netko htio da se to dogodi".

U objavi na Facebooku objasnio je svoj postupak odlaska sa svečanosti obilježavanja vojno-redarstvene akcije "Bljesak", na kojoj je s predsjednikom Sabora i Vlade trebao položiti zajednički vijenac, istaknuvši da je u Okučane došao odati počast onima koji su pali za Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković odbacio je Milanovićeve tvrdnje da je dolazak nekoliko sudionika obilježavanja operacije Bljesak u majici s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" namjerna provokacija, ocijenivši da je predsjednikovo pravo otići, a njihova obveza ostati.

- Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito netko javio da neki od sudionika obilježavanja ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Njegovo pravo je da ode, naša obveza da ostanemo ovdje, izjavio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković taj je Milanovićev postupak ocijenio neprimjerenim jer je, tvrdi, ponovno otvorio ideološke prijepore.

Dnevnik.ba