Article_Top_970x250

Broćeta: Neodgovorno reagiranje Komšića, nije jasno kako računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH

SNSD dobila najviše srpskih glasova u FBiH

Broćeta: Neodgovorno reagiranje Komšića, nije jasno kako računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH

sij 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zahtjev da SNSD, kao stranka koja je dobila najviše srpskih glasova u FBiH, dobije mjesto potpredsjednika tog entiteta je opravdan i utemeljen, budući da interese srpskog naroda u FBiH mogu obraniti samo predstavnici Srba izabrani kao kandidati stranaka iz RS-a, ističe delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta.

Broćeta ocjenjuje kao nedogovorno reagiranje lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića na izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je SNSD jedini legitimni predstavnik Srba u FBiH i da je sasvim logično da potpredsjednik FBiH bude iz SNSD-a.

"Nije jasno kako Komšić računa da će njegov kadar biti potpredsjednik FBiH i kako to osporava pravo SNSD-u na tu poziciju kada nijedan delegat u Klubu Srba nije iz DF-a. Druga činjenica je da je SNSD već 20 godina prisutan u FBiH, brine o Srbima i zajedno je sa Srbima u FBiH. Stoga smatramo da je opravdano i posljednji je momenat da za potpredsjednika FBiH bude imenovan kadar SNSD-a", kaže Broćeta za "Glas Srpske".

On naglašava da SNSD u Domu naroda ima svoja četiri delegata i petog delegata sa Srpske liste, što znači da je druga stranka po snazi u klubu.

"To nam daje za pravo da kadar SNSD-a može biti kandidiran i izabran za potpredsjednika Doma naroda FBiH i potpredsjednika FBiH uz podršku koalicijskih partnera", navodi Broćeta.

On podsjeća da godinama u Vladi FBiH nema nijednog ministra iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

"Nisam siguran da u posljednjih deset godina imamo svoj kadar u Vladi FBiH. I to bi bio veliki pomak da neko od naših kadrova bude imenovan u Vladu, što bi značilo podršku Srbima koji su ostali da žive ovdje. Jedino istinski predstavnici srpskog naroda, predstavnici legitimnih srpskih stranaka, ljudi koji su izabrani u srpskim sredinama mogu razumjeti položaj srpskih povratnika u FBiH i brinuti se za poboljšanje njihovog statusa", ističe Broćeta, piše SRNA.

Dnevnik.ba