StoryEditor
ministrica turizma i sporta rh

Brnjac: "Hrvatska se treba odmaknuti od sunca i mora pa razvijati cjelogodišnji turizam"

Piše desk  /  26.04.2023., 09:50h

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, gostujući u emisiji Hrvatskog radija A sada vlada govorila je o turističkoj sezoni. Kaže da je Uskrs ove godine bio ranije nego prošle te da je to izrazito dobro za hrvatski turizam.

"Od prošle godine i kraja Dana turizma počeli smo s pripremama za ovu godinu. Rezultati su od početka godine bolji nego što su to bili 2019. godine. Najviše su nas posjećivali njemački turisti za Uskrs.

Tržište se oporavlja, turisti nam dolaze. Za Uskrs je bilo preko pola milijuna noćenja, rezultati su bolji nego što su bili ranije. Važno nam je da imamo predsezonu i posezonu puno jaču nego što je to bilo ranije", kazala je Brnjac tijekom gostovanja u emisiji A sada vlada.

"Važno je razvijati cjelogodišnji turizam, odmaknuti se od sunca i mora"

Ministrica se osvrnula na Zakon o turizmu pa rekla da je od početka mandata započela s reformom upravljanja održivog turizma. 

"Reforma se sastoji od nekoliko elemenata: strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine, ona je usvojena u saboru. Jasno smo pokazali da želimo sačuvati ono što imamo - kulturno i prirodno naslijeđe. Želimo da je čovjek u centru razvoja održivog turizma, lokalna zajednica. Moramo voditi računa kako će se razvijati turizam u obalnom dijelu, ali i na kontinentu.

U završetku je nacionalni plan koji se prvi put donosi. On će dati smjernice povezivanja s izvorima financiranja. Koronavirus nam je donio jedan 'reset' gdje smo počeli razmišljati kako možemo stvari resetirati u turizmu. Važno je razvijati cjelogodišnji turizam, odmaknuti se od sunca i mora. Treba razvijati dodatne oblike turizma koje imamo. Prvi put se u zakon unose pokazatelji održivosti.

Bez njih ne možemo vidjeti gdje smo i što želimo napraviti. Kroz Zakon smo stvorili alate i sve jedinice lokalne, regionalne samouprave kroz svoje planove upravljanja, a Ministarstvo će napisati cijelu metodologiju da točno možemo vidjeti krvnu sliku neke destinacije", kazala je Brnjac.

N"ismo zemlja masovnog turizma. Zato će ovaj zakon točno za svaku destinaciju, po županijama ćemo moći upravljati s onim što imamo. Bitno je da Hrvatska ima kvalitetnu ponudu. Ta ponuda je u svim cjenovnim kategorijama. Kad je posjećenost u pitanju, prvo je njemačko tržište, onda dolaze domaći turisti", veli ministrica.

Sportski turizam i radna snaga u Hrvatskoj

Smatra kako Hrvatska ima sve uvjete da postane idealna destinacija za sportski turizam. Kazala je kako ju veseli što Hrvatska ima potrebu za radnom snagom. "To znači da smo na dobrom putu", ustvrdila je Brnjac.

"Vlada je osigurala sredstva od 1.3 milijarde eura za razvoj takvih oblika turizma. Problem radne snage nije samo problem Hrvatske. Svakog dobrog radnika, da ga zadržite, morate i adekvatno platiti", rekla je ministrica.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:54