StoryEditor

Brnabić podržala Vučića, SPC poziva na ‘kršćanski otpor nepravdi‘

Piše D  /  04.01.2020., 09:01h

„Izuzetno važne poruke je danas poslao @predsednikrs. Vlada Srbije stoji iza svake njegove riječi“, napisala je Brnabić na Twitteru poslije Vučićeve tiskovne konferencije na kojoj je priopćio da odustaje od posjeta Crnoj Gori gdje je 6. siječnja, kao privatna osoba, namjeravao nazočiti liturgiji u povodu pravoslavnog Badnjaka.

Vučić je ranije danas, nazivajući crnogorsku vlast „lažovskom“, na izvanrednoj konferenciji za medije rekao kako je odustao od namjere putovati na sjever Crne Gore jer ne želi davati „povod crnogorskom režimu“ za optužbe da je njegov posjet „udar na neovisnost Crne Gore“.

On je najavio da će država Srbija „javno, deset puta više nego dosad“, po svjetskim standardima, podupirati sve institucije srpskog naroda u Crnoj Gori, ali se neće miješati u državna pitanja susjedne zemlje.

"Čuvat ću srpsko jedinstvo i u Crnoj Gori i svugdje gdje Srbi žive i neću dopustiti da srpski narod i Srbija budu vreća za udaranje“, naglasio je Vučić.

 „Ogromno poštovanje za predsjednika i podrška našem narodu u Crnoj Gori i širom regije. Borit ćemo se dalje istinom, napornim radom, rezultatima i pozivima na iskrenu suradnju i uvažavanje“, napisala je Brnabić na Twitteru poslije Vučićevih poruka.

U povodu prosvjeda diljem Crne Gore reagirao je i Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) porukom da ima „puno razumijevanje za opravdanu uznemirenost vjerujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori“.

Crnogorski parlament je krajem godine donio zakon za koji Srpska pravoslavna crkva te prosrpska oporba u crnogorskom parlamentu tvrde da je paravan za otimanje crkava i manastira SPC na teritoriju Crne Gore.

Dajući „punu podršku mirnom kršćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi izglasani antidemokratski i diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti“ Sinod SPC ističe da bi taj zakon „pravilnije bilo nazvati Zakonom protiv Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori“.

Uz ocjenu da su dosadašnji skupovi i prosvjedi imali „izričito crkveni karakter“, Sinod SPC sugerira kako je „neophodno da se i u buduće izbjegnu bilo kakve političke ili stranačke zlouporabe“.

Visoko crkveno tijelo SPC drži da sporni zakon koji je usvojila Podgorica “bez presedana produbljuje već postojeće podjele i sukobe u crnogorskom društvu“.

Sinod SPC je u današnjem priopćenju uputio apel državnim organima Crne Gore da „budu svjesni svoje odgovornosti pred poviješću i budućnošću“ i da „preispitaju svoj stav o vjerskim pravima i slobodama svojih građana i većinske Crkve u Crnoj Gori“.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 07:49