StoryEditor
premijerka srbije

Brnabić: "Plašim se eskalacije na Kosovu"

Piše desk  /  19.12.2022., 11:44h

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je za RTS da su Srbi na sjeveru Kosova na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i "ništa više od toga". Brnabić je istaknula da se plaši eskalacije, ali da će Srbija učiniti sve da se sačuvaju mir i kakva-takva stabilnost.

Poručila je da je duboko razočarana reakcijom međunarodne zajednice te odgovorom međunarodne zajednice na, kako kaže, niz provokacija Albina Kurtija prema Srbima.

Kaže da se za Srbe na Kosovu u Bruxellesu i Washingtonu čuje samo kada su na barikadama. "A ni tada nas ne čuju baš dobro", rekla je. 

"Europske institucije samo nijemo promatraju situaciju"

"Prosinac je počeo time što je Kurti postavio Nenada Rašića kao predstavnika Srba na Kosovu i u prištinskim institucijama. On je čovjek koji je na izborima dobio 0.17 posto glasova. Nismo imali adekvatnu reakciju Bruxellesa, samo reakciju koja je pozvala obje strane na deeskalaciju. Tek nakon oštre reakcije predsjednika Aleksandra Vučića je uslijedila nešto jasnija osuda.

Tako je počeo prosinac koji se privodi kraju tko zna kako, ali za sada s više od 16 brutalnih provokacija, kršenja Briselskog sporazuma, upadima kosovske policije naoružane do zuba i napadima specijalnih snaga na sjeveru Kosova. To je brutalno kršenje sporazuma.

Srbi su na sjeveru tražili samo da se poštuju osnovna ljudska prava i da se zna gdje je privedeni Dejan Pantić i da je dobio lijekove. Imate sve europske institucije koje sve šutke gledaju, nijemo promatraju", rekla je Brnabić za RTS.

"Plašim se eskalacije"

KFOR je bodljikavom žicom blokirao punkt Jarinje i primijećena je veća borbena spremnost. Kosovski specijalci danima su na sjeveru Kosova.

"Plašim se eskalacije, mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu takvu stabilnost iako, nažalost, ne vidim da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na Kosovu", rekla je Brnabić te dodala da će Beograd i dalje nastaviti voditi razgovore s međunarodnom zajednicom, prije svega s Bruxellesom. Kaže da se takvi razgovori vode svakodnevno.

"Predsjednik Vučić je u svakodnevnom kontaktu sa Srbima na Kosovu. Oni se nalaze u užasnoj situaciji i ja potpuno mogu razumjeti da je njima dosta svega i da oni više nemaju bilo kakvo povjerenje u predstavnike međunarodne zajednice.

Ti ljudi samo žele implementaciju Briselskog sporazuma. Zar je zaista tako mnogo tražiti od EU, koja je potpisala taj sporazum i garantirala njegovu implementaciju, da poslije 10 godina i natjera Prištinu da ga implementira? Mislim da nije. Mislim da su Srbi na barikadama kako bi branili i štitili te podsjetili Bruxelles na Briselski sporazum.

Upitana vjeruje li da će doći do većeg pritiska međunarodne zajednica na kosovskog premijera Kurtija, Brnabić kaže da to očekuje. 

"Očekujemo od međunarodne zajednice, prije svega od Bruxellesa, ali i Washingtona, da izvrši pritisak na Prištinu da u najkraćem mogućem roku krene u implementaciju Briselskog sporazuma. To znači osnivanje Zajednice srpskih općina. Uvjeravao nas je i predstavnik SAD-a, Escobar da će oni to učiniti u najkraćem roku", rekla je Brnabić za RTS.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 01:19